Ruim 200 huizen krijgen inspectie na melding bevingsschade

© Remko de Waal/RTV Noord
Ingenieursbureau Witteveen+Bos is deze week begonnen met de inspectie van ruim 200 woningen in Zuidlaren. Aanleiding is de aardbeving van 23 december vorig jaar.
Naar aanleiding van
, met een kracht van 2.4 op de schaal van Richter, kwamen bij de NAM 213 schademeldingen binnen.

Vijf stappen

Het ingenieursbureau hoopt begin april klaar te zijn met de inspecties. De uitkomsten daarvan worden naar verwachting begin juni bekend gemaakt.
Het schade-onderzoek kent vijf stappen: een volledige inspectie van de woning, de bewoners krijgen het inspectieverslag, een beoordeling van de opgenomen schades door Witteveen+Bos, het verzamelen van extra informatie en uiteindelijk krijgen de schademelders een beoordelingsrapport.

Wantrouwen

Het ingenieursbureau werkt in opdracht van de NAM. Witteveen+Bos is voorbereid op eventueel wantrouwen van de bewoners, zegt projectdirecteur Theo Salet.
'Daarom laten we het inspectierapport eerst aan de bewoner zelf lezen. Dan kunnen zij aangeven hoe ze erover denken. Want de bewoner kent zijn eigen huis het best. Daarnaast komt er niet alleen een inspecteur, maar ook een bewonersbegeleider. Die blijft het hele schadeproces aanspreekpunt voor de mensen.'

Beroep

Wanneer een schademelder het daarna alsnog niet eens is met de uitkomsten van het onderzoek, kan hij of zij beroep aantekenen bij de Technische commissie bodembeweging (Tcbb). De Tcbb is een onafhankelijke commissie die adviseert over het verband tussen opsporing, winning van delfstoffen en bodembeweging.

Zwaarste

De beving bij Zuidlaren was de zwaarste van 2016. De aardbeving was bovendien de zwaarste Drentse beving in jaren.

Lees ook: