Groninger krijgt Buma Award voor beste filmmuziek

Renger Koning met de Buma Award
Renger Koning met de Buma Award © Renger Koning / Twitter
Stadjer Renger Koning heeft maandagavond de Buma Award gewonnen voor beste filmmuziek. De componist maakte de muziek voor de film 'Bezness as Usual'.
De film waarin zijn muziek is te horen, is in 2016 uitgebracht en gaat over de cultuurverschillen tussen regisseur Alex Pitstra en zijn Tunesische vader. Koning kreeg de prijs uitgereikt tijdens een gala-avond, die werd gepresenteerd door Erik de Zwart.

'Hele eer'

'Ik had niet gedacht dat ik zou winnen, tussen alle grote coryfeeën in Nederland', reageert Koning. 'De Buma Award wordt toegekend door je collega's. Dat betekent dat veel collega's mijn muziek hebben beluisterd en vonden dat ik de beste was. Dat is een hele eer.'
Koning begon ooit met muziek maken voor 'uitlegfilmpjes' en commercials. 'Mijn eerste commercial was voor Mulders Meubeldorp, in de begintijd van TV Noord.' Ook maakte hij leadermuziek voor omroepen als Nederland 2, Teleac, TV Noord en BVN.

Films en series

Een aantal jaren geleden is hij zich wat meer gaan toeleggen op speelfilms en documentaires. 'Commercieel gezien kan ik misschien beter commercials maken, maar films zijn creatief gezien heel leuk', zegt Koning.
Vorig jaar componeerde hij de muziek van zeven films. 'Twee weken geleden heb ik de muziek voor Hostage X afgerond, de nieuwe speelfilm van regisseur Paul Ruven. Ook ben ik in de running voor een internationale, Europese film en werk ik aan een tiendelige, Netflix-achtige serie, die hopelijk eind dit jaar gaat beginnen', vertelt Koning.