Verdubbeling aantal Groningse kamerleden: dit zijn ze

© RTV Noord
Nederland heeft gestemd, de tijdelijke uitslagen zijn bekend. Maar wat betekent de uitslag voor de Groninger kandidaat-Kamerleden?
We hadden afgelopen regeerperiode vier vertegenwoordigers uit Groningen: Tjeerd van Dekken en Henk Nijboer van de PvdA, Arno Rutte en Betty de Boer voor de VVD.
Uiteraard blijft het momenteel nog een kleine gok, want er bestaat een kans dat kandidaten die lager op de kieslijst stonden, alsnog met voorkeursstemmen in de Kamer komen. Maar op basis van de voorlopige uitslag lijkt het aantal Groningers in de Tweede Kamer bijna te gaan verdubbelen. Zo ziet het er voor Groningen uit:

VVD

De VVD verloor wel, maar blijft met 33 zetels veruit de grootste. En dat betekent dat Arno Rutte (20) wel zeker lijkt van een plekje in Den Haag. Groninger wethouder Joost van Keulen stond op plek 36. Omdat de kans groot is dat de VVD gaat regeren en dus ook een aantal ministers levert, schuift Van Keulen waarschijnlijk ook nog wel door naar een Kamerzetel.

PvdA

De PvdA was met twee Groningers in de top tien goed vertegenwoordigd. Henk Nijboer op plek 7, William Moorlag op plaats 9. En dat is precies het aantal zetels dat de PvdA gehaald zou hebben. Dus wordt het nog spannend voor met name Moorlag. Want zijn er meer voorkeursstemmen op andere kandidaten, dan valt hij als eerste buiten de boot.

D66

Hetzelfde geldt voor Antje Diertens. Zij kreeg plek 18 op de lijst van D66. En die staat na 95 procent van de getelde stemmen op 19 zetels.

CDA

Bij het CDA lijkt Anne Kuik zeker van een plekje in Den Haag. Haar plaats 11 is een veilige; het CDA staat nu op 19 zetels.

ChristenUnie

Stieneke van der Graaf lijkt buiten de boot te vallen. Zij kreeg plek 6 op de lijst van de ChristenUnie. Dat was ook de score van haar partij in de exitpolls, maar in de voorlopige uitslagenlijst staat de ChristenUnie op vijf zetels.

SP

Sandra Beckerman is wel een zekerheidje voor Den Haag. Haar partij SP komt volgens de voorlopige uitslagen op 15 zetels uit. Beckerman staat op plaats 6.