VVD is de grootste partij in de provincie Groningen

VVD-Groningers Joost van Keulen (links) en Arno Rutte
VVD-Groningers Joost van Keulen (links) en Arno Rutte © RTV Noord/Bart Breij
De VVD is de grootste partij in de provincie Groningen, op de voet gevolgd door SP. Het verschil tussen beide partijen is volgens en analyse van de voorlopige uitslagen een paar honderd stemmen.
Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de 23 Groninger gemeenten. D66 is de derde partij in Groningen. Waar VVD en de SP beiden zo'n 14 procent van de stemmen kregen, scoort D66 12,8 procent.

Waar staat de PVV?

Hoewel de PVV in Vlagtwedde, Bellingwedde en Pekela de grootste werd, staat de partij van Geert Wilders provinciebreed op de zesde plek met 11,4 procent van de stemmen. GroenLinks (12,1%) en het CDA (11,7%) blijven de PVV voor.

PvdA is de zevende partij

De PvdA is met 8,4 procent van de stemmen de zevende partij in Groningen. En zo scoorden de andere partijen die in de Tweede Kamer een of meerdere zetels krijgen: ChristenUnie 6%, Partij voor de Dieren 3,7%, 50plus 2,9%, Forum voor Democratie 1,6%, SGP 0,8% en DENK 0,5%.
Van de ruim 450.000 stemgerechtigde Groningers stemde 81,4 procent. Uitschieter naar boven is Haren (89,3%), uitschieter naar beneden is Hoogezand-Sappemeer (75,7%).

Voorlopige uitslag

De analyse is gebaseerd op de voorlopige uitslagen. Een definitief overzicht voor onze provincie komt officieel donderdag naar buiten.