De Noord 9 van zaterdag 18 maart

© Allard Gosens
De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.
Surf naar
voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Jan Henk de Groot - Evenwicht

Het tweede Groningstalige album van Jan Henk de Groot heet 'Keunenk van Westerdaipstedale' dat oktober 2016 is verschenen. Het nummer 'Evenwicht' is daarvan de tweede single, na 'Bonney' (#1 in de Noord 9). In het kleinste dorp van Groningen, Westerdiepsterdallen, heeft hij zichzelf vorig jaar twee weken opgesloten. 'Hier kan ik rustig werken en heb ik geen afleiding. Als ik hier ben kijk ik geen tv en heb ik geen last van anderen. Je hoort hier nog echt de wind', vertelt zanger Jan Henk de Groot. Hij is twee weken te gast geweest bij Bonney Brattinga, de bewoner van één van de twee huizen die in het dorpje vlakbij Veendam te vinden zijn. Beluister 'Evenwicht' op YouTube.

2. Kira - Closer

'Closer' is de nieuwe single van zangeres en liedjesschrijfster Kira Dekker. Kira heeft in Groningen aan de School voor de Kunsten gestudeerd, onderdeel van het Noordpoort College. In het voorjaar van 2014 doet ze mee aan het tv-programma 'De Beste Singer-Songwriter van Nederland'. Vlak voor de finale moet ze het programma verlaten. In het voorjaar van 2016 is Kira een tijdje op tournee geweest door Duitsland, Engeland en Nederland en staat ze in de finale van de PopGroningen Talent Award. Begin dit jaar heeft Kira op Grunnensonic gespeeld tijdens Eurosonic/Noorderslag. Bekijk de clip van 'Closer' op YouTube. Beluister 'Closer' op YouTube.

3. Mama's Kitchen - Mama's kitchen

Mama's Kitchen is een band rond de Gronings/Zweedse zangeres Anne-Lie Persson. Zij vormt Mama's Kitchen samen met haar zussen Erica en Zandra. De laatste twee wonen in Zweden, Anne-Lie al jaren in Groningen. Al van kinds af aan denken ze er over om samen een bandje te beginnen. Countrymuziek kregen ze vroeger thuis met de paplepel ingegoten, hun vader was countrymuzikant. Bekijk de videoclip van Mama's Kitchen.

4. Pieter van der Zweep - Zevende hemel

Pieter van der Zweep is een Delfzijlster. Hij zingt al vanaf zijn tienerjaren. Eerst in allerlei bandjes, maar de laatste jaren is hij zonder band op pad. Hij werkt samen met zijn vaste liedjesschrijver en producer Robert Dorn. Hij doet mee aan allerlei talentenjachten: bij RTL 4, bij Radio 538 en bij het online platform Ongekend Talent. In 2011 heeft hij een bescheiden succes als hij samen met zangeres Do het liedje 'Vijf jaar' de hitlijst in zingt voor radiozender 100%NL. In 2013 zingt hij de titelsong van de bioscoopfilm 'Smoorverliefd'. Dit liedje is ook terug te vinden op Pieters debuutalbum 'Dichterbij' dat in de zomer van 2016 is verschenen. Beluister het liedje op YouTube.

5. Kwambo feat. Iris Rijnsewijn - Perfect waves

Kwambo is een DJ en producer uit de Stad Groningen. Hij maakt muziek die hij vervolgens als DJ draait in verschillende uitgaansgelegenheden in de Stad. Iris Rijnsewijn uit Wirdum kennen we als singer/songwriter vooral van haar liedje 'Perfect we' waarmee zij in 2014 de winnaar is van de talentenjacht van RTV Noord. De samenwerking tussen Iris en Kwambo komt via een toevalligheid tot stand: de moeders van Iris en Kwambo werken bij het zelfde bedrijf. Bij de koffie kwam ter sprake dat Kwambo een zangeres zocht voor een track, dat is Iris geworden. Zij schreef ook de tekst. Beluister 'Perfect waves' op YouTube.

6. Small Town Bandits - When I go home

Small Town Bandits is een vierkoppige band uit de stad Groningen. Die bestaat uit drummer Gijs Arends, bassist Rik Huizing, gitarist Selim Boukhris en zanger/gitarist Ruben van Hemmen. Tijdens de uitzending van Café Martini op muziekfestival Noorderslag speelden de Small Town Bandits een aantal liedjes live. De liedjes van de groep kenmerken zich door melodische, opzwepende nummers met meerstemmige harmonieën. Bekijk de clip van 'When I go home' op YouTube.

7. Der Helm feat. Iris Rijnsewijn - Altijd verder gaan

Achter Der Helm gaat Maarten van der Helm schuil. Hij woont in het Groningse Wirdum en was jarenlang bassist bij Skik. Die band heeft al jaren een sabbatical. Maar Skik-voorman Daniël Lohues heeft zich op afstand wel bemoeid met de totstandkoming van Van der Helms 'Hart'. Van der Helm heeft het album opgenomen met muzikanten Michel Hendricks, Bas Mulder, Marcel Wolthof en Christof Bauwens. Aan deze single doet ook zangers Iris Rijnsewijn mee, ook uit Wirdum. Voor Iris is het haar tweede notering in de Noord 9: ze is ook genoteerd met de dancetrack 'Perfect waves, samen met Kwambo. Bekijk de clip van 'Altijd verder gaan' op YouTube.

8. Vanderlinde - While the devil deals

Eerder heeft Vanderlinde al hits in de Noord 9 met oa. 'Katie Lee', 'In one day' en 'In your world'. 'When the devil deals' is de eerste single van het recente album van 'Devil's trails'. Vanderlinde oogst goede recenties in muziekbladen en het liedje wordt regelmatig gedraaid op diverse radiostations in Duitsland. Onlangs is 'When the devil deals' op een verzamel-cd terecht gekomen: het album zit bij het Duitse blad 'Classic Rock' en is in een oplage van 50 duizend exemplaren verspreid. Vanderlinde is een Groningse poprock-band rond zanger en songwriter Arjan van der Linde. Vanderlinde is in 2006 gevormd door Arjan van der Linde, drummer Harrie Groenewold en gitarist Christof Bauwens. De eerste jaren speelt de groep vooral stevige rock, inmiddels staat pop en countryrock op het repertoire.. Bekijk de clip van 'When the devil deals'.

9. Groningen Zingt - Het het nog nooit zo donker west

Finalestuk van Freek de Jonge. De cabaretier maakte zich de afgelopen weken hard voor Groningen met zijn actie: 'Laat Groningen niet zakken'. Hij wist zijn online petitie (met meer dan 50 duizend handtekeningen) op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Onlangs zong hij met een groot aantal Groninger artiesten dit protestlied in het populaire tv-programma 'De Wereld Draait Door'. Inmiddels staat het liedje ook in de lijst van meest gedownloade nummers van iTunes. Naast Freek de Jonge hoor je ander anderen: Erwin de Vries, Ben Zuur, Jan Henk de Groot, Sijtse Scheeringa, Harry Niehof, Arnold Veeman, Peter de Haan, Alina Kiers, Marlene Bakker, Alex Vissering, Wia Buze, Frank den Hollander, Robin IJzerman, Martin Groenewold en Ger Warink. Ook met het Nedersaksisch Vocaal Ensemble. Bekijk de clip van Groningen Zingt op YouTube.