Bel je 112? Dan vraagt politie mogelijk ook om foto of video

Wie vanuit Groningen, Drenthe of Friesland 112 belt, kan straks zomaar het verzoek krijgen om een filmpje of foto te versturen.

Het gaat om een proef van de politie Noord-Nederland, meldt RTV Drenthe. Door middel van beeldmateriaal zou de politie beter kunnen inschatten hoe ernstig de situatie is.

Smartphone en internetverbinding
Niet iedereen krijgt het verzoek om een foto of filmpje te sturen, vertelt Ferdinand Nauta van de politie. 'We gaan eerst de situatie inschatten. Kan ik op dit moment vragen om een foto te maken? Als je iemand aan de lijn hebt waar dat kan, dan vragen we of diegene een smartphone en een internetverbinding heeft. Als dit zo is sturen we een sms met een link naar de politieserver.'

Met deze link kan de melder een kort berichtje met foto of video naar de politie sturen. 'Zo kunnen we bijvoorbeeld een inschatting maken hoeveel brandweerwagens er naar de brand toe kunnen', aldus Ferdinand Nauta. 

Eind 2017
De eerste bevindingen zijn positief. 'Bij een brand in Assen stond het bijgebouw achter een schuur in de brand. De brandweer kon gelijk kijken of er gevaar was voor andere goederen en daar op inspelen.' 

De proef loopt nog tot het einde van 2017. Waarschijnlijk zijn de kinderziektes daarna uit het systeem gehaald en wordt het daadwerkelijk ingezet.
Meer over dit onderwerp:
112nieuws GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws