Lezing van Nobelprijswinnaar Ben Feringa uitverkocht: 1150 bezoekers

De Nobellezing 'Op avontuur in de Nanowereld' van de Groninger professor Ben Feringa op 3 april in de Grote Zaal van cultureel centrum De Oosterpoort is stijf uitverkocht.

Alle 1150 plaatsen zijn van de hand gegaan. Feringa die in december de Nobelprijs voor de Scheikunde kreeg, wordt geinterviewd door Coen Verbraak, bekend van het prgramma Kijken in de Ziel.

Vragen stellen via Twitter
Het publiek mag vooraf via Twitter vragen stellen, die dan tijdens de avond worden beantwoord. Swinder zorgt voor de muzikale omlijsting en huisdichter van de universiteit Esmé van den Boom spreekt een lofdicht uit over Feringa.


Robotje in een bloedvat
Feringa kreeg vooral bekendheid door de ontwikkeling van een molecuul, dat zich als een minuscuul autootje met vierwielaandrijving kan verplaatsen. Dit zou de eerste stap kunnen zijn van de ontwikkeling van een nano-robotje met een camera, dat met een injectienaald in een bloedvat kan worden gebracht. Dat robotje kan defecte cellen, bijvoorbeeld tumorcellen, opsporen en verwijderen. Het zou ook ter plekke een geneesmiddel kunnen toedienen.

Lees ook:
- Nobelprijswinnaar Ben Feringa valt opnieuw in de prijzen
- Ben Feringa en de Groninger traditie in het Universiteitsmuseum
- Feringa neemt Nobelprijs in ontvangst: 'Ik voelde een traan opkomen'
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws