Raad van State steekt stokje voor drukverhoging gasopslag Norg

© Jos Schuurman/FPS
Demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken moet zijn besluit om toestemming te geven voor het verhogen van de gasdruk bij de ondergrondse gasopslag bij Norg beter onderbouwen. Dat heeft de Raad van State bepaald.
De VVD-bewindsman ging vorig jaar akkoord met die verruiming, maar is wat de Raad van State betreft daarmee te voorbarig.

Bezwaar

De gemeenten Leek en Noordenveld hadden tegen het besluit van de minister bezwaar aangetekend. Zij vinden dat er te weinig onderzoek is gedaan naar de risico's voor de omwonenden.
Niet onderbouwd
De Raad van State vindt dat de VVD-bewindsman niet heeft onderbouwd wat de drukverhoging betekent voor de seismische dreiging. Daarbij gaat het om het risico op eventuele aardbevingen in dit gebied.
Ook wordt er op gewezen dat de minister bij een uitbreiding in 2014 geen toestemming gaf voor de verhoging van de druk. De Raad van State benadrukt verder dat er nog een onderzoek loopt naar eventuele schade aan woningen in de omgeving van de gasopslag. Daar wordt binnenkort de uitslag van verwacht.

Lees ook: