Pegida-protest? 'Maak er een sponsorloop voor tolerantie van!'

Een anti-azc protest in Enschede met onder andere Pegida
Een anti-azc protest in Enschede met onder andere Pegida © RTV Oost
Het anti-islam protest van Pegida op 9 april in Groningen? Maak daar een sponsorloop van, vóór tolerantie en tegen haat. Dat is het idee van de jongerenpartijen ROOD, jong in de SP en DWARS.
Het gaat niet om een echte sponsorloop, maar om een virtuele. De partijen leggen het idee uit in een gezamenlijk persbericht: 'Voor iedere Pegida-aanhanger die op 9 april komt demonstreren in Groningen, kunnen Groningers een bedrag inleggen. De opbrengst hiervan

gaat naar de bed-, bad- en broodvoorziening voor vluchtelingen.'

Pegida bestrijden met eigen middelen

'Met hoe meer ze komen, hoe meer geld er naar de bed-, bad- en broodvoorziening gaat', legt ROOD-woordvoerder Floor Mertens uit. 'Zo bestrijd je Pegida met hun eigen middelen en inzet.'

Veilig alternatief

De volwassen tak van de SP heeft al aangegeven voor elke donatie een bedrag bij te betalen. De 'virtuele sponsorloop' lijkt een veilig alternatief voor een fysieke tegendemonstratie tegen Pegida, zoals Groningen Tolerant op 9 april die wil houden. Door het houden van een Pegida-protest en een tegenprotest tegelijk in een stad, ontstaat vaak onrust.

Onderzoek of het mag doorgaan

Eerder deze woensdag maakte burgemeester Peter den Oudsten bekend dat de gemeente nog onderzoekt of de protesten mogen plaatsvinden.