Paus bidt voor Groningse vriendinnetjes

Een bijzondere brief voor de vriendinnetjes Lola en Sophie uit de stad Groningen. Ze kregen een boodschap van de paus. 'Toen ik hoorde dat we een brief van de paus hadden, was ik heel blij', zegt Sophie.
De brief kwam er naar aanleiding van een gedicht dat de twee basisschoolleerlingen samen met Lola's vader Arjen Boswijk geschreven hadden en opgestuurd naar het Vaticaan. Dat gebeurde allemaal tijdens een bezoek aan het klooster van Ter Apel, in februari.

'Tussen de patat en de cola door onstond het gedicht'

'We waren in het klooster geweest en de meiden hadden zich verkleed als monniksmeisjes. Het waren gewoon twee monniken die daar rondliepen', vertelt vader Boswijk. 'Ze hebben daar twee uur lang alles bekeken en bewonderd, daarna dachten we: 'We gaan even wat eten en schrijven gelijk al onze indrukken op.' Tussen de patat en de cola door onstond het gedicht.'
Ze schreven het gedicht met zijn drieën. Lola: 'Papa stelde ons vragen, daarna maakte hij daar zinnen van.'

'Ik was verrast'

'Ik was verrast. Ik had gedacht dat het een totaal ander bericht was, de postzegel was namelijk Nederlands', zegt Arjen Boswijk over het moment dat de brief op de mat plofte. Hij kwam uiteindelijk bij ze terecht via de pauselijke nuntius in Nederland, de vertegenwoordiger van de paus in ons land. 'Maar de brief zelf komt uit Vaticaanstad.'
De paus laat via Paolo Borgia, zijn rechterhand in het Vaticaan, weten dat hij voor de meisjes bidt en ze Gods zegen toewenst.
Het gedicht:
Monniksmeisjes van Ter Apel
In dit kloostergebouw
van grote stenen en oud hout
werkten en aten de Kruisbroeders
stil onder de hoge gewelven

Nu lopen er twee monniksmeisjes
biddend in de koude kruisgang
als waren er geen 500 jaren
geschiedenis geschreven

En net als hun broeders van vroeger
planten ze kruiden in de tuin
studeren in de cel en brouwen
in de kelder hun koel bier

Het is aangenaam monnikenwerk
van deze monniksmeisjes
nonnen in het laatste rode klooster
in de bossen van dit Groninger land