Nieuwe fabriek moet 1,2 miljoen zonnepanelen per jaar gaan produceren

© Douwe de Haan/RTV Noord
Het werd in februari al aangekondigd, maar nu is het definitief: zonnepanelenontwikkelaar Powerfield uit Dokkum gaat een fabriek bouwen in Noord-Groningen. De totale productiecapaciteit komt te liggen op 1.2 miljoen panelen per jaar.
De start van de bouw staat gepland voor eind dit jaar en de eerste zonnepaneel rolt eind 2018 van de band. Met de bouw van de fabriek is een investering gemoeid van 15 tot 20 miljoen euro, en naar verwachting biedt de locatie werk aan 100 tot 150 mensen.

Logische keuze

Elwin ter Horst, die vorige maand de leiding over Powerfield heeft overgenomen van Symen Jellema, zegt pas over drie weken uitspraak te kunnen doen over de precieze bouwlocatie. 'Wij kijken op dit moment nog naar vier gemeenten, waaronder Delfzijl.'
'Groningen heeft met onder meer de aanwezigheid van de Eemshaven een goede infrastructuur', verklaart Ter Horst de keuze voor Noord-Groningen. 'Daarnaast zijn de lijnen tussen politiek en het bedrijfsleven kort en de verschillende overheden werken goed mee.'

Grote vraag

Powerfield realiseert zonneparken in binnen- en buitenland. Hierbij worden gronden opgekocht of gehuurd en omgezet naar een (tijdelijk) zonnepark. De helft van de in Noord-Groningen te produceren panelen is bestemd voor de eigen zonneparken en de andere helft voor de Nederlandse markt.
In de fabriekshal, die tussen de 5.000 en 10.000 m2 groot zal zijn, worden de verschillende onderdelen van een zonnepaneel geassembleerd. In Nederland is er grote vraag naar kwalitatief goede panelen. Het bedrijf kijkt naar de mogelijkheden om een zonnepark te bouwen naast de locatie, zodat de fabriek in haar eigen energie kan voorzien.

Lees ook: