Waterstofproject moet zorgen voor stroombuffer (update)

Vijfduizend zonnepanelen moeten elektriciteit op gaan wekken bij aardgasbuffer Zuidwending. Die stroom wordt omgezet in waterstof en die wordt opgeslagen.
Zo kan deze stroom op een later tijdstip 'gebruikt' gaan worden.
Dat is het plan van twee dochterbedrijven van Gasunie. Het gaat om een zogeheten power-to-gas installatie. Het moet de eerste installatie in Nederland worden met een capaciteit van 1 Megawatt of meer.

Langdurig opslaan

Waterstof wordt in de toekomst belangrijk als brandstof voor motorvoertuigen, zo is de verwachting. Daarnaast is het voordeel van waterstof dat het langdurig kan worden opgeslagen, waardoor het later als elektriciteit kan worden gebruikt. 'Normale' groene stroom kan niet worden opgeslagen.
De zonnepanelen worden geplaatst op een aarden wal rondom de installatie. Ook worden de parkeerplaatsen bij de installatie voorzien van een zonnedak.

Subsidie

De proef kost enkele miljoenen. Energystock, één van de bedrijven achter dit project, is nog bezig met subsidie-aanvragen. 'We hebben er wel alle vertrouwen in dat we het geld bij elkaar krijgen', zegt directeur Henk Abbing.

Bovengrondse opslag

Dinsdagavond zijn de omwonenden bijgepraat over de pilot. 'We hebben uitgelegd wat we precies gaan doen en wat dit betekent', vervolgt Abbing.
'De proef doen we met een bovengrondse opslag. Bij succes, en daar hopen we wel op, gaan we de opslag ondergronds doen, in zoutcavernes. Dat werkt bijna hetzelfde als met gasopslag.'
De definitieve besluitvorming valt in de zomer. De bedoeling is dat de proefinstallatie dan volgend najaar draait.