De Noord 9 van zaterdag 15 april

© Allard Gosens
De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.
Surf naar
voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Jan Henk de Groot - Evenwicht

Het tweede Groningstalige album van Jan Henk de Groot heet 'Keunenk van Westerdaipstedale' dat oktober 2016 is verschenen. Het nummer 'Evenwicht' is daarvan de tweede single, na 'Bonney' (#1 in de Noord 9). In het kleinste dorp van Groningen, Westerdiepsterdallen, heeft hij zichzelf vorig jaar twee weken opgesloten. 'Hier kan ik rustig werken en heb ik geen afleiding. Als ik hier ben kijk ik geen tv en heb ik geen last van anderen. Je hoort hier nog echt de wind', vertelt zanger Jan Henk de Groot. Hij is twee weken te gast geweest bij Bonney Brattinga, de bewoner van één van de twee huizen die in het dorpje vlakbij Veendam te vinden zijn. Beluister 'Evenwicht' op YouTube.

2. Erwin de Vries - Kapsalon Anita

Het laatste weekend van november vorig jaar is het nieuwe album van Erwin de Vries verschenen. Twee jaar na zijn album 'De tocht van de noakende zunderling' presenteerde Erwin 'De noodzoak'. Dat album is zijn zesde solo-album sinds zijn band Deheleboel in 2002 uit elkaar viel. Erwin heeft 't album gemaakt met zijn band De Zunderlingen: Christof Bauwens, André van der Werf, Teun Supheert en Bruno Brands. Op het album snijdt Erwin allerlei actuele thema's aan die spelen in de provincie, van windmolens tot aardbevingen en de liefde voor Groningen. Maar ook staan er liedjes met een knipoog op het album zoals 'De allermooiste bainen van Beem' en deze nieuwe single 'Kapsalon Anita'. Bezoek de website van Erwin de Vries.

3. Bert Hadders & De Nozems - Gruinteboer van t Oosterpaark

Een tijd lang was Bert Hadders stamgast in het Radio Noord-programma 'De Centrale'. In die tijd schreef hij regelmatig liedjes waarvan 'Het Rad van Kokelo' het thema van het nummer bepaalde. Vorig jaar gaf het rad de opdracht om een lied te schrijven over de groenteboer van het Oosterpark. Bert heeft het nummer opnieuw opgenomen en nu op single uitgebracht. Bezoek de website van Bert Hadders.

4. Kira - Closer

'Closer' is de nieuwe single van zangeres en liedjesschrijfster Kira Dekker. Kira heeft in Groningen aan de School voor de Kunsten gestudeerd, onderdeel van het Noordpoort College. In het voorjaar van 2014 doet ze mee aan het tv-programma 'De Beste Singer-Songwriter van Nederland'. Vlak voor de finale moet ze het programma verlaten. In het voorjaar van 2016 is Kira een tijdje op tournee geweest door Duitsland, Engeland en Nederland en staat ze in de finale van de PopGroningen Talent Award. Begin dit jaar heeft Kira op Grunnensonic gespeeld tijdens Eurosonic/Noorderslag. Bekijk de clip van 'Closer' op YouTube. Beluister 'Closer' op YouTube.

5. Lars Koehoorn - Bring it on

Lars Koehoorn (1997) komt uit Winschoten. Een paar jaar geleden begint hij met het zingen van volksrepertoire, maar nu legt hij zich toe op popliedjes. Hij werkt samen met producer Niels Lingbeek uit Eelde. In het voorjaar van 2013 verschijnt zijn eerste single 'Feeling alive': dat liedje is veel gedraaid op Radio Noord en haalt de Noord 19. Sinds 2015 is hij met verschillende liedjes te vinden in de Noord 9, oa. met 'We could have it all' (#7) en 'Lily of the Nile' (#4), 'Freedom' (#3) en 'Still waters run deep' (#1). Beluister 'Bring it on' op YouTube.

6. Jongedijk & Vanderlinde - Stilstoan is mien wins

Samenwerking tussen de poprock-band Vanderlinde en Edwin Jongedijk. Arjan van der Linde schreef de melodie voor een liedje; dat stuurde hij naar Edwin Jongedijk. Die schreef er in het vliegtuig onderweg naar Amerika een Groningstalige tekst op. Edwin zingt het ook, op de achtergrond begeleid door Vanderlinde-gitarst Bert Schwertmann. De muziek is gespeeld door de band Vanderlinde. Beluister 'Stilstoan is mien wins' op YouTube.

7. Mark Brinkhuizen - Ze is het padje kwiet

Mark Brinkhuizen (1994) is student Elektrotechniek aan Hanzehogeschool in Groningen. Al van jongs af aan is hij bezig met muziek. Hij speelt gitaar, dobro, banjo, ukelele en keyboard en zingt liedjes in het Gronings en Nederlands. In 2016 deed hij mee aan de talentenjacht Café Martini XL en kreeg toen een eervolle vermelding van de jury vanwege zijn gitaarspel. Deze single is een voorloper van een album dat later dit jaar moet verschijnen. Bekijk de clip van 'Ze is het padje kwiet'.

8. Anthony's Putsch - Down to the sea

Anthony's Putsch is na een flinke radiostilte terug met 'Down to the sea'. Anthony's Putsch is de band rond de Groninger zanger Teun Supheert, die tegenwoordig in Utrecht woont. We kennen Teun als drummer in de band van Erwin de Vries. Met Anthony's Putsch debuteert hij in 2012 als zanger en liedjesschrijver. In Anthony's Putsch komt de muzikaliteit van de familie Supheert samen, want ook Anthony's zussen en zijn vader zingen of bespelen instrumenten. Anthony's Putsch heeft al eerder hits in Groningen met oa. 'King of the world' en 'The worst day', van het album 'Anthony's Putsch' uit 2012. Bekijk de clip van 'Down to the sea' via YouTube.

9. Pieter van der Zweep - Zevende hemel

Pieter van der Zweep is een Delfzijlster. Hij zingt al vanaf zijn tienerjaren. Eerst in allerlei bandjes, maar de laatste jaren is hij zonder band op pad. Hij werkt samen met zijn vaste liedjesschrijver en producer Robert Dorn. Hij doet mee aan allerlei talentenjachten: bij RTL 4, bij Radio 538 en bij het online platform Ongekend Talent. In 2011 heeft hij een bescheiden succes als hij samen met zangeres Do het liedje 'Vijf jaar' de hitlijst in zingt voor radiozender 100%NL. In 2013 zingt hij de titelsong van de bioscoopfilm 'Smoorverliefd'. Dit liedje is ook terug te vinden op Pieters debuutalbum 'Dichterbij' dat in de zomer van 2016 is verschenen. Beluister het liedje op YouTube.