De haarlok uit de oorlog van Annette Katan

Een haarlok en een foto. Dat is alles wat er nog herinnert aan Annette Katan, een 17-jarig Joods meisje dat tijdens de oorlog zat ondergedoken in Zeerijp.
Dinsdag wordt dat monument, eigenlijk zijn het er twee, onthuld in de kerk en op de plaats waar vroeger de bushalte stond. De laatste plaats waar Annette werd gezien.

'Ze leeft voort in herinnering'

Katan werd verraden en is vergast in Auschwitz. 'Zolang mensen je naam nog noemen, ben je niet vergeten en leef je voort in de herinnering van de mensen. Daarom heb ik een monument voor haar gemaakt', zegt haar neef René De Vries.

Verraden en opgepakt

Annette kwam uit Den Haag en was een vrolijk meisje. Samen met haar moeder Sari vluchtte ze eind 1942 naar Noord-Nederland om te ontkomen aan de Duitse deportaties. Haar moeder dook onder in Appingedam en Annette op de afgelegen boerderij van de familie Bosker, net buiten Zeerijp.
Het ging goed tot de zomer van 1943. Toen werd Annette verraden en opgehaald. De vier Nederlanders die haar meenamen vertrokken, samen met Annette met de bus vanuit Zeerijp naar de stad Groningen. Ook haar moeder werd verraden en opgepakt.
Aan het eind van de oorlog kwam de moeder terug uit Bergen-Belsen. Ze woog nog maar dertig kilo. Annette stierf op 26 januari in de gaskamers van Auschwitz.

Haarlok

Twee jaar geleden kreeg Annettes neef, René de Vries, contact met Arie Bosker. Een van de zonen van de familie Bosker waar Annette ondergedoken zat. Hij bleek al die jaren een haarlok van haar te hebben bewaard.
Moeder Bosker knipte thuis zelf alle kinderen. Het waren er vijf en geld voor de kapper was er niet. Moeder knipte Annette ook toen ze ondergedoken zat. De kleine vitrine met haarlok is ontworpen en gemaakt door Dick Stukkien. Sjoerd van Dorp, van de door René De Vries opgerichtte 'Commissie Katan', heeft de layout op het doek gemaakt.
De vitrine komt in de Jacobuskerk in Zeerijp te hangen. En Maarten Burggraaff heeft een monument gemaakt van een zwerfsteen dat bij de voormalige bushalte in Zeerijp komt te liggen: de laatste plek waar Annette Katan is gezien.
Beide monumenten worden dinsdag vanaf 13 uur onthuld.