Burgemeester Ten Boer vindt moties van wantrouwen richting Alders niet slim

© RTV Noord
Burgemeester André van de Nadort van Ten Boer vindt dat zijn eigen gemeenteraad geen motie van wantrouwen richting Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders moet indienen. Dat schrijft hij in een brief.
De burgemeester
tot eenheid, zowel in de eigen gemeente als in de andere gemeenten in het bevingsgebied.

Unaniem vertrouwen opgezegd

Hij reageert daarmee op de raad, die wil dat Alders van de schadeafhandeling wordt afgehaald en vervangen moet worden door een onafhankelijk instituut met wettelijke bevoegdheden. Alders heeft volgens de raad niets bereikt en daarom is er unaniem het vertrouwen in hem opgezegd.
Van de Nadort geeft aan dezelfde machteloosheid als de raad te voelen, maar plaatst wel een kanttekening.
'Toch doet de NCG goed werk. Zij voert inmiddels regie over alle partijen die met schadeherstel en het versterkingsprogramma te maken hebben. Er ligt een plan om de versterking in fasen aan te pakken. De eerste 1450 woningen zijn geïnspecteerd en de eerste 43 woningen zijn gesloopt en de nieuwbouw ervan is bijna klaar', schrijft de burgemeester.

'Onafhankelijk en ruimhartig'

Toch vindt ook hij dat de schadeafhandeling sneller kan. Daarom moet Alders meer bevoegdheden krijgen. 'Het Rijk moet zijn verantwoordelijkheid nemen door een onafhankelijk instituut te realiseren. Dat zou Alders kunnen bestieren'.
'Kortom, het Rijk zou zijn verantwoordelijkheid moeten nemen door de schadeafhandeling, onafhankelijk van de NAM en ruimhartig, via de NCG te vergoeden. Daarnaast moet het Rijk zelf, en niet de NCG, dit zien te verhalen bij de NAM', besluit Van de Nadort zijn brief.