Explosie blaast verdiepingen van appartementencomplex in Veendam (update)

Een zware explosie heeft woensdagmorgen tegen zeven uur een ravage aangericht in een appartementencomplex aan de Julianalaan in Veendam.
De twee bovenste verdiepingen van het complex dat in totaal vier verdiepingen telt, zijn weggevaagd. De rest van het pand stond op instorten. Het gebouw is inmiddels gestut. Direct na de explosie brak brand uit. Die was vrij snel geblust. De explosie was volgens luisteraars van RTV Noord ook in Hoogezand te horen. Daar dachten mensen dat er een aardbeving was geweest.

Slachtoffers?

Het is niet duidelijk of er slachtoffers zijn. (Update: inmiddels is bekend dat er zeker één dode is gevallen. Ook zijn er drie lichtgewonden.) De traumahelikopter is ingezet. De brandweer krijgt hulp van specialistische teams en bouwkundigen om veilig te kunnen handelen.
Over de oorzaak van de explosie is nog niets bekend. Ongeveer twintig omwonenden zijn geëvacueerd. Zij zijn met een bus naar de Sorghvliethal in Veendam gebracht.

Gas
Verslaggever Wiebe Klijnstra staat woensdagmorgen voor de flat. De straat is bezaaid met puin. Er ligt een kozijn op de stoep en ook een deur met de deurklink er nog aan. Buurtbewoner Halbo Kool staat te kijken: 'Ik hoorde een enorme knal vlak voor zeven uur. Ik dacht meteen aan een gasexplosie, want dat hebben we hier eerder gehad. Hier zijn vast doden bij; dat kan bijna niet anders.'

Bejaarden

Ondertussen wordt een vrouw met een hoogwerker uit het zwaar beschadigde complex gehaald. Volgens Kool wonen overwegend bejaarden in het gebouw. 'Allemaal zelfstandig; de één met een beetje hulp en de ander niet', vertelt hij. 'Ik sta hier gewoon te trillen, maar dat kan ook van de kou komen.' Volgens Kool kwam de hulpverlening binnen tien minuten op gang.
Een bewoner van het Boven Westerdiep lag te slapen. Hij werd wakker van de knal. 'De ramen werden uit mijn huis geblazen en ik hoorde dakpannen vallen. Meteen daarna hoorde ik sirenes en zag ik dat de halve flat weg was.' Volgens de man is er in ieder geval één dodelijk slachtoffer.