Bewoner opgeblazen flat: 'Die jongen zorgde al langer voor problemen'

'Hij zorgde al veel langer voor problemen en hij moest hier weg.' Dat zegt bewoner Jan Jonker van het appartementencomplex in Veendam, dat woensdagmorgen zwaar beschadigd is geraakt door een explosie.
Jonker heeft het over een andere bewoner van het complex. Deze man zou verantwoordelijk zijn voor de explosie. Hij zou daar zelf bij om het leven zijn gekomen. Meerdere mensen hebben gas geroken voor de ontploffing.

Acantus

Jonker: 'Hij belde 's nachts bij mensen aan omdat hij zijn sleutel was vergeten. Andere bewoners wilden al verhuizen, omdat ze niet langer bij die jongen wilden wonen. Nu zitten wij met de gebakken peren.' Volgens Jonker is heel veel geklaagd bij woningcorporatie Acantus. 'Die heeft zeker een steekje laten vallen.'

Onbewoonbaar

Jonker kan woensdagmiddag terug naar huis. 'De rechterkant van het complex is onbewoonbaar', zegt hij. 'Maar ik woon aan de linkerkant, dus ik kan terug.'

'Die jongen lag bij mij voor het huis'

Dick Lukkien senior, de vader van de hoofdtrainer van FC Emmen, woont ook in het complex. 'Die jongen lag bij mij voor het huis. Toen ik wegging lag hij er nog', vertelt hij.
Lukkien zit van de schrik bij te komen in hotel Parkzicht in Veendam. 'Ik hoorde dat hij de gaskraan heeft opengedraaid en er zo een eind aan heeft gemaakt.' Lukkien kende de jongen een beetje. 'Het was iemand met problemen, drugs of zo.' Volgens Lukkien is ook vaker bij Acantus geklaagd over de man. 'Hij is wel eens een paar maanden weg geweest, maar toen kwam hij weer terug.'

Gemeentebestuur

Wethouder Bert Wierenga van Veendam bevestigt dat één van de bewoners van het appartementencomplex is omgekomen, maar hij zegt er verder niets van te weten. Burgemeester Swierstra is in de Sorghvliethal, waar gedupeerden zijn opgevangen. Hij zal op een later tijdstip de media te woord staan.
Er is een publieksinformatienummer geopend voor vragen: 050 - 311 4450. De gemeente Veendam heeft ook een schadeformulier op haar website gezet. Dat kunnen gedupeerden gebruiken om hun schade te melden.

Lees ook: