Burgemeester Veendam: 'Deze mensen zijn wel heel ruw uit hun slaap gewekt'

'Inventarisatieteams zijn in de omgeving van het appartementencomplex druk bezig om de schade op te nemen. Voor mensen die niet naar hun huis terug kunnen, wordt onderdak geregeld.' Dat zegt burgemeester Sipke Swierstra van Veendam.
In het complex zitten volgens woningcorporatie Acantus 36 appartementen. Die zijn allemaal ontruimd. Het is nog niet bekend hoeveel mensen woensdag terug kunnen naar huis.

Sloop

'Bouwkundige teams slopen het deel van het complex dat op instorten staat. Daardoor zal opnieuw een aantal mensen hun woning moeten verlaten, maar dat is tijdelijk', aldus Swierstra. 'Daarna kunnen bouwkundigen kijken welke woningen nog bewoonbaar zijn of bewoonbaar kunnen worden gemaakt. We hopen daar in de loop van de middag duidelijkheid over te hebben.'
Het is waarschijnlijk dat er voor een deel van de bewoners voor langere termijn vervangende woonruimte moet worden geregeld. 'Daar werken we nu hard aan', zegt de burgemeester.

Grote impact

Hij vervolgt: 'Dit heeft een grote impact. Onze eerste zorg gaat nu naar de slachtoffers. Wij moeten bijvoorbeeld ook zorgen voor de beveiliging van hun spullen, die nog thuis liggen.' Alle omwonenden zijn geëvacueerd en zij zitten in de Sorghvliethal. Volgens de burgemeester hoeft niemand daar te overnachten: 'De meeste mensen hebben al onderdak geregeld bij familie.'
'De bewoners van het appartementencomplex zijn voornamelijk ouderen en zij zijn wel heel ruw uit hun slaap gewekt. Ze zijn enorm geschrokken en voelen zich aangetast in hun gevoel van veiligheid. Ook zijn ze bezorgd over hun woonsituatie. Ze zullen nog lange tijd te kampen krijgen met de naweeën hiervan', besluit Swierstra.

Onderzoek

Over de oorzaak van de explosie kan de burgemeester geen mededelingen doen. 'Het is waarschijnlijk een gasexplosie geweest op de bovenste etage. De politie en technische recherche zijn druk bezig met een onderzoek.'
De gemeente Veendam heeft op haar website een schadeformulier gezet. Dat kunnen gedupeerden gebruiken om hun schade te melden.

Lees ook: