Anita Schuiling maakt zich op voor Koningsdiner

© RTV Noord/Iris Verhoeven
Een bijzondere dag vandaag voor Anita Schuiling uit Groningen. Ze zit vrijdagavond samen met 149 anderen aan tafel bij Koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het bijzondere diner wordt gehouden in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.
11.000 aanmeldingen

Voor het etentje kwamen ruim elfduizend aanmeldingen binnen van mensen die net als de koning op 27 april zijn geboren. Voorwaarde voor opgave was echter niet alleen het delen van de geboortedag, maar ook het hebben van een 'kroonjaar'.

Precies even oud

Van de genodigden zijn er vijftig precies even oud als de koning, en de overige honderd zijn dit jaar bijvoorbeeld 25, of 35 of 75 geworden. Anita Schuiling is gisteren net als de koning vijftig jaar geworden.

Groepsfoto

Na het eten komt het koningspaar met de gasten naar buiten voor het maken van een groepsfoto. Geen gewone maar een 'gigapixel' opname. De gigapixel foto is honderd keer zo scherp als een gewone foto waardoor iedereen die zich op de Dam bevindt zichzelf heel scherp kan terugvinden.

Paleis open voor publiek

Aansluitend gaan de deuren van het paleis vijftig uur open voor het publiek, tot zondagavond middernacht. In het paleis is ook een speciale tentoonstelling ingericht waarin wordt teruggeblikt op de voorbije vijftig jaar. De 12.500 beschikbare gratis toegangskaarten zijn overigens al allemaal vergeven. De nachtelijke uurtjes van vrijdag en zaterdag gingen het laatst van de hand.
Lees ook: