De slag om Groningen in Andere Tijden

© Andere Tijden
April 1945. Een groot deel van Nederland is bevrijd door de geallieerden, maar in het noorden biedt de Duitse bezetter nog grote weerstand. De Canadezen denken de stad Groningen in één dag te bevrijden, maar dat loopt anders.
In Andere Tijden ging het zaterdagavond over de slagen om Groningen en Delfzijl.
Op 14 april 1945 beginnen de gevechten tussen de Canadezen en de Duitsers om Groningen. Er wordt gevochten om elke straat. De strijd om stad Groningen heeft uiteindelijk vier dagen geduurd. 43 Canadese soldaten en 110 burgers kwamen hierbij om het leven. 'De slag om Stalingrad, een zwaar stadsgevecht, kan je in het klein vergelijken met de slag om Groningen,' zegt Joël Stoppels van Battlefield Tours in het programma.
Raketwerper
De Canadese Stan Butterworrth (93 jaar), vocht samen met zijn broer Fred voor de vrijheid van Stad. Fred overleefde de slag niet. Zijn tank werd geraakt door een Duitse raketwerper. Hij was de eerste Canadese militair die sneuvelde voor de bevrijding van Groningen.

Delfzijl
Na de bevrijding van de stad trokken de Canadezen door naar Delfzijl. De strijd om Delfzijl Pocket, zo noemden de Canadezen het gebied waar de Duitsers ingesloten zaten. 'We begrepen niet waarom sommige Duitse soldaten tot het bittere eind bleven doorvechten', zegt de 93-jarige Canadese Paul Wile.

Tot het eind

De strijd om Delfzijl duurde lang en heeft vele slachtoffers geëist. 'Er wordt tot de laatste man en de laatste kogel gevochten door de Duitsers', aldus Joël Stoppels in het programma.
De slag om Groningen en Delfzijl in Andere Tijden is terug te zien op Uitzending Gemist. Je kan de interviews en verhalen ook terugzien op een interactieve kaart.