'Groningen krijgt nog 400 zwaardere aardbevingen'

© FPS Jos Schuurman
Er zijn in Groningen nog vierhonderd aardbevingen boven de 1.5 op de schaal van Richter te verwachten. Tot die conclusie komt emeritus hoogleraar reservoirtechniek Jacques Hagoort van de Technische Universiteit (TU) Delft.
De zwaarste wordt volgens zijn berekeningen een aardbeving van 4.4 op de schaal van Richter. Daarnaast krijgt Groningen nog eens dertien aardbevingen met een kracht tussen de 3.0 en 4.0 voor de kiezen, zo verwacht Hagoort. De zwaarste aardbeving tot nu toe was
met een kracht van 3.6 op de schaal van Richter.

Statistische analyse

Hij baseert deze cijfers op een statistische analyse van de 284 aardbevingen met een kracht vanaf 1.5 op de schaal van Richter, die zich al in Groningen hebben voorgedaan. Hagoort heeft voor zijn analyses onder meer gegevens gebruikt van de NAM, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), het KNMI en gasbesluiten van het kabinet.

Lichtere aardbevingen

Bij zijn berekeningen gaat de oud-hoogleraar er vanuit dat het Groninger gasveld volledig wordt leeggehaald. Naast de vierhonderd zwaardere bevingen verwacht hij ook nog eens 330 lichtere bewegingen van de Groninger bodem.

Lees ook: