Hoogezand-Sappemeer geeft nieuwe vergunning af voor mega-zonnepark

© RTV Noord/Steven Radersma
Er komt alsnog een vergunning voor de bouw van een mega-zonnepark bij Sappemeer. Dat besloot de gemeenteraad maandagavond.
Powerfield

Het bedrijf Powerfield wil bij Sappemeer 400.000 zonnepanelen plaatsen in een gebied van 117 hectare. Het is daarmee het grootste zonnepark tot nu toe in Nederland.

Dubbel belast

Sommige omwonenden zijn tegen de komst van de zonnepanelen. Zij vinden dat ze onevenredig zwaar belast worden, omdat ze wonen in een gebied dat ook al last heeft van aardbevingen door de gaswinning.
Zij tekenden bezwaar aan tegen de vergunning die de gemeente aanvankelijk had verleend, ook al omdat het college van b en w de raad te weinig had betrokken bij het verlenen van die vergunning.

Vergunning vernietigd

Zij kregen gelijk van de rechtbank in Groningen, die een streep zette door de omgevingsvergunning, met name omdat het college had verzuimd een zogeheten 'verklaring van geen bedenkingen' te vragen aan de raad.

Alsnog akkoord

Maandagavond ging een meerderheid van de raad alsnog akkoord met zo'n verklaring, met uitzondering van de fracties van Roodgewoon en het CDA.

Teleurstelling

Omwonenden van het zonnepark zijn teleurgesteld over het besluit van de gemeenteraad. Zij zeggen ook de vervolgprocedures op alle mogelijke manieren te zullen aanvechten.