Aantal verkeersdoden is in Groningen in een jaar tijd bijna gehalveerd

© Jos Schuurman/FPS
Het aantal verkeersdoden in Groningen is vorig jaar bijna gehalveerd ten opzichte van 2015. Landelijk gezien is het aantal slachtoffers juist iets gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
In 2016 kwamen er in onze provincie vijftien mensen om in het verkeer, in 2015 waren dat er nog achtentwintig.

Daling

De daling van het aantal verkeersdoden in Groningen is procentueel gezien het grootst van alle provincies in Nederland. Een oorzaak hiervoor geeft het CBS niet.
Roel van der Molen van Veilig Verkeer Nederland denkt dat het te maken heeft met het veiliger maken van wegen. 'Neem bijvoorbeeld de N366, daar is de provincie al jaren bezig om de kruisingen ongelijkvloers te maken.'

Telefoon in de hand

Volgens Van der Molen is er nog genoeg te verbeteren op de weg, waar het de veiligheid betreft. 'Ik zie nog steeds veel mensen met de telefoon in de hand. Dan hebben mensen minder aandacht voor de weg. En je mag tegenwoordig op veel wegen 130 rijden, dan is een ongeluk al héél snel gebeurd.'

Vergelijking met gereden kilometers

Het CBS heeft ook bekeken hoeveel automobilisten er omgekomen zijn in de laatste vijf jaar en dat vergeleken met het aantal gereden kilometers per provincie. Dan doet Groningen het minder goed en staat met 2,8 dode automobilisten per miljard kilometers op de derde plek van provincies met de meeste slachtoffers.