Van Mesdagkliniek: 'Ja, er zijn drugs in de kliniek aanwezig'

'Er zijn drugs in de tbs-kliniek aanwezig, maar dat wil niet zeggen dat dat ook het beleid is.' Dat schrijft de Van Mesdagkliniek in Groningen op haar website.

De kliniek schrijft dat in een reactie op een column in Dagblad van het Noorden afgelopen zaterdag, waarin wordt gesuggereerd dat de aanwezigheid van drugs beleid is.

Bezit heeft consequenties
'Drugs, alcohol, telefoons etcetera verstoren het behandelklimaat. Het brengt spanningen met zich mee, frustreert de behandeling en verhoogt het risico op herhaling', is te lezen in het bericht van de Van Mesdag. 'Vanzelfsprekend is contrabande (smokkelwaar - red.) niet toegestaan. Het meenemen van contrabande heeft daarom altijd consequenties voor patiënten, bezoekers of medewerkers.'

Urinecontroles
Van Mesdag stelt dat er regelmatig kamercontroles en urinecontroles zijn en dat ook bezoekers van patiënten worden gecontroleerd. Ze schrijft ook dat verschillende tbs-klinieken in Nederland elkaar op veiligheidsmaatregelen toetsen.

Zeer inventieve patiënten
Toch schrijft ze: 'Ondanks de maatregelen willen we toch ook opmerken dat een tbs-kliniek geen gevangenis is, maar een behandelkliniek. Patiënten en bezoekers zijn zeer inventief. Het is daarom een illusie dat we de instelling 100 procent vrij van contrabande krijgen.'

Lees ook:
- Tbs-patiënt valt medewerkers en patiënten Van Mesdagkliniek aan: één gewonde
- Eis: drie maanden cel voor mishandeling in Van Mesdagkliniek
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws