Eerste Groningse zeearend geboren

In februari werden ze al gespot in het gebied rondom het Zuidlaardermeer: parende zeearenden. Nu is de primeur daar: de eerste zeearend in onze provincie is uit het ei gekropen.
Lauwersmeer

Halverwege de jaren tachtig was de zeearend bijna uitgestorven in Nederland. Behalve het parende stelletje in Groningen, zijn er nu ook nog weinig zeearenden in het land te vinden. Wel kwamen er de afgelopen jaren aan de Friese kant van het Lauwersmeer in totaal al vier 'vliegende deuren' ter wereld.

Camerabewaking

Het Groninger Landschap deed flink zijn best om de broegpoging te laten slagen: het oude haviksnest waar ze gebruik van maken, bevindt zich in een natuurgebied dat niet toegankelijk is voor het publiek. Er staan zelfs permanent camera's bij de broedplaats om de ongeving in de gaten te houden.

Beschuit met muisjes

'Dit is het eerste kuikentje dat in de provincie Groningen geboren wordt', zegt medewerker Alwin Hut. 'Een enorme bevestiging dat we goed bezig zijn met het Zuidlaardermeergebied.'

Nog meer jonkies

Ook het zeearendpaar bij het Lauwersmeer heeft waarschijnlik één of meer jongen. 'We kunnen zien dat het paartje niet meer broedt', zegt boswachter Jaap Kloosterhuis. 'Het kan dus bijna niet anders dan dat er gezinsuitbreiding is'. Absolute zekerheid is er nog niet: het nest is door bladergroei slecht zichtbaar. Kloosterhuis: 'Pas als een jong z'n kop boven de rand uitsteekt weten we het echt zeker'.
Het Groninger Landschap wil het beestje vrijdag officieel inschrijven. Op onze Facebookpagina geven lezers alvast suggesties voor de naam.

Lees ook
:

-

-