Bankmedewerkers staan terecht voor verduisteren miljoenen van 12-jarige erfgenaam

© ANP/Lex van Lieshout
Een 38-jarige man uit Midwolda en een 54-jarige man uit Eelderwolde staan donderdag in Zwolle terecht voor het verduisteren van vier miljoen euro van de destijds 12-jarige Mick van Riemsdijk.
De mannen zijn twee oud-medewerkers van de Friesland Bank (nu Rabobank). Zij zouden als bewindvoerders de vier miljoen hebben verspeeld via beleggingsfonds CEG/Reggehuys.

Nazaat

CEG/Reggehuys was een beleggingsbedrijf waar de man uit Eelderwolde mede-eigenaar van was. In 2010 ging het failliet. Ongeveer 190 miljoen euro van beleggers in Noord en Oost-Nederland was verdampt, waaronder de vier miljoen euro van de jonge rijke erfgenaam Mick van Riemsdijk. Hij is een nazaat van de oprichter van het schoonmaakconcern Asito. Van Riemsdijk is inmiddels 21 jaar.

Financieel adviseur

De vader van Van Riemsdijk overleed in 2007. Hij had het vermogen in handen gelegd van de 54-jarige man uit Eelderwolde die destijds directeur was van de Friesland Bank. Hij was al jaren de financieel adviseur van de vermogende familie. Kort na 2007 verruilde de Eelderwolder zijn directeurschap bij de Friesland Bank voor eenzelfde positie bij het beleggingsfonds. Samen met zijn compagnon uit Midwolda had de man als bewindvoerder toegang tot het vermogen van Mick van Riemsdijk.

Grote bedragen

Volgens het Openbaar Ministerie werden tot vijf keer toe grote bedragen overgemaakt naar het beleggingsbedrijf. Een notarieel juriste bij de bank zag dit betalingsverkeer, maar sloeg geen alarm. Daarvoor was het vertrouwen in de ex-bankdirecteur te groot.