Zieke kastanjes aan de singels krijgen kuurtje met knoflook

Fietsers op de Radesingel in Groningen knijpen de neus dicht. Er hangt een enorme knoflooklucht. De kastanjes worden behandeld met ... knoflook.
De karakteristieke bomen aan de singels in Groningen zijn getroffen door de gevreesde kastanjebloedingsziekte. Daardoor sterven ze langzaam af en moeten worden gekapt.


Knoflookextract

Het bedrijf Allicin uit Bedum heeft een remedie bedacht tegen deze ziekte. Het onder druk injecteren van de bomen met een extract dat gewonnen is uit knoflook.

Experts stonden in het begin sceptisch tegenover deze aanpak maar steeds meer boomeigenaren passen het toe, als laatste redmiddel om de kastanjes te behouden. De gemeente Groningen laat deze dagen 27 bomen behandelen.


Veel bekijks

Het werk en de geur trekt veel bekijks van voorbijgangers. 'Veel mensen stoppen even om te vragen wat het voor goedje is dat in de boom wordt gespoten', zegt boomverzorger Ernst. Verslaggever Ronald Niemeijer die donderdagmiddag even kijkt bij de werkzaamheden aan het Hereplein kan zich dat wel voorstellen. 'Je gaat hier even om je heen kijken waar de shoarmatent staat'.
Volgens de boomverzorger zijn er in de gemeente Groningen honderden zieke kastanjes. Het knoflookextract moet de bacterie doden die de kastanjebloedingsziekte veroorzaakt. 'Maar pas na twee jaar is resultaat te zien', zegt hij.