Politie en gemeente nemen maatregelen na brandstichtingen (update)

© 112Groningen / Sander Graafhuis
De politie doet onderzoek naar de branden in Haren. Sinds 2015 tot nu zijn er 11 branden geweest. Zowel de politie als de gemeente neemt bovendien maatregelen.
De recherche heeft afgelopen jaren drie keer een 26-jarige vrouw uit Haren aangehouden op verdenking van brandstichting. Zij ontkent iedere betrokkenheid. Zij werd na haar aanhoudingen telkens weer vrijgelaten, omdat er niet genoeg bewijs was.

Lastig onderzoek

'Het lastige is dat er geen peil op te trekken is. Alleen de wijk komt overeen. De dagen en tijdstippen verschillen steeds', legt politiewoordvoerder Natalie Schubart uit.
Bij het onderzoek naar de branden richt de recherche zich niet op één specifieke verdachte. Het kan goed mogelijk zijn dat er meerdere verdachten betrokken zijn bij de branden.

Maatregelen

Afgelopen donderdagnacht 4 mei vatte een auto vlam aan de Heesterlaan. Op donderdagavond 13 april brandde een conifeer aan de Heesterlaan. In 2015 en 2016 zijn er in dezelfde omgeving ook branden geweest.
Naar aanleiding van de recente branden heeft de politie maatregelen getroffen en is het toezicht in de wijk vergroot. Ook de gemeente Haren neemt maatregelen, zoals het langer laten branden van de straatverlichting.
'Er zijn nog meer maatregelen, maar wat die zijn, maken we niet openbaar. We willen niet dat de dader dat weet', zegt burgemeester Pieter van Veen van Haren.

Bewonersbijeenkomst

Woensdag is hierover een bewonersavond georganiseerd. De opkomst was groot en er werd onder andere gesproken over het onveiligheidsgevoel, het politieonderzoek en de maatregelen die door politie en gemeente worden genomen.
'Je merkt dat er veel angst is. Het was een tijdje rustig, maar met de recente branden merk je dat iedereen weer denkt: wat als het mij overkomt? Het leeft heel erg', alsdus Van Veen.

Veroordeling

Toch snapt hij dat de vrouw die al drie keer verdachte was, weer is vrijgelaten. 'Ik zou niets liever willen dan te kunnen melden dat we de dader hebben. Maar dan wel met degelijk bewijs, zodat we diegene ook kunnen laten veroordelen. Dat brengt de rust pas echt terug.'
Ook is afgesproken dat er volgende week, samen met gemeente, politie brandweer en bewoners, een wijkschouw gaat plaatsvinden.

Lees ook: