Vindicat-lid vervolgd voor zware mishandeling (update)

© FPS (Jos Schuurman)
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat een 24-jarig lid van de Groningse studentenvereniging Vindicat vervolgen wegens zware mishandeling tijdens een ontgroening.
De mishandeling vond plaats in augustus 2016 tijdens de jaarlijkse ontgroening van aankomende leden. Het slachtoffer, een aspirant-lid, raakte ernstig gewond doordat de verdachte op zijn hoofd zou zijn gaan staan.

Medische gevolgen

Zowel het slachtoffer als de vereniging deed aangifte. Na het horen van getuigen en het vaststellen van de medische gevolgen besloot het Openbaar Ministerie de verdachte in maart dit jaar te verhoren.
'Vooral het onderzoek naar wat er precies aan de hand was, de medische kant, heeft veel tijd gevraagd. Nu hebben we een helder beeld en gaan we vervolgen', legt Pieter van Rest van het OM uit.
De verdachte moet voor de meervoudige strafkamer verschijnen. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak plaatsvindt. Hij riskeert een gevangenisstraf van maximaal acht jaar. Hij wordt verdedigd door mr Tjalling van der Goot van Anker&Anker uit Leeuwarden. Van der Goot was zelf ook lid van Vindicat.

Nog steeds lid

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving laat Stijn Derksen, de rector van Vindicat, weten dat de verdachte nog steeds lid is van de vereniging. De interne commissie die gaat over een eventueel royement wacht eerst het oordeel van de rechter af.

Ophef

Het indicent zorgde vorig jaar voor veel ophef en het oplaaien van een discussie over ontgroeningen in stad Groningen. Hieronder staan de belangrijkste links op een rij:

Wat gebeurde er bij Vindicat?

Wat waren de gevolgen voor de vereniging?