Drie jaar cel voor hoofdverdachte fraudezaak RUG

© RTV Noord
De hoofdverdachte in de fraudezaak aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft drie jaar cel opgelegd gekregen. Daarvan is zes maanden voorwaardelijk. Ook moet hij 450.000 euro terugbetalen.
De rechtbank gebruikte stevige woorden tijdens de uitspraak en noemde de zaak 'schaamteloos, doortrapt en verspilling van gemeenschapsgeld.'


Hoofdverdachte Hans G. was hoofd Technisch Beheer aan de RUG en wordt verantwoordelijk gehouden voor het wegsluizen van 1,1 miljoen euro.

Baantjes

Hij zou zijn zoon en voormalig schoondochter baantjes hebben bezorgd bij twee installatiebedrijven in Groningen en Peizermade. Deze installatiebedrijven kregen nep-opdrachten van Hans G. en de RUG draaide uiteindelijk op voor de kosten.

Mennes en Jager

De eigenaar van het failliete installatiebedrijf Mennes en Jager is veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook moet hij een schadevergoeding van vier ton betalen. De hoofdverdachte had zijn zoon een vaste baan bij dit bedrijf bezorgd.
Om het salaris buiten de boeken te houden, werd een constructie van fake-opdrachten en spookfacturen bedacht. De Rijksuniversiteit kreeg uiteindelijk de rekening gepresenteerd.

Marinus P.

Marinus P. uit Peizermade is veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Hij moet twee ton terugbetalen. De rechtbank gaat uit van een kortere periode dat hij betrokken is geweest bij de fraude. Volgens de rechtbank was dit van januari 2012 tot en met januari 2016.

Zoon

De zoon van de hoofdverdachte die in dienst was bij Mennes en Jager, heeft twee jaar cel te horen gekregen. Daarvan is zes maanden voorwaardelijk. Hij is ook veroordeeld tot het terugbetalen van 170.000 euro.

Lees ook: