Groninger Forum heeft exploitatie nog niet rond

Het Groninger Forum heeft twee jaar voor de opening de exploitatie nog niet rond. Er is een tekort van 430.000 euro. Het tekort was in 2013 nog 1,1 miljoen euro.

Schijnzekerheid
Directeur Dirk Nijdam van het Forum: 'Het is heel makkelijk om de entree wat te verhogen bij de exposities, Dan is iedereen rustig en hoor je overal: 'Jee, wat knap dat er geen exploitatietekort is.' Maar daar hebben wij niet voor gekozen. Je kunt zo'n project wel helemaal dichtrekenen, maar dat is een schijnzekerheid.'

Op koers
Volgens de gemeente Groningen ligt de exploitatie, ondanks een tekort, nog altijd op koers. 'Met nog ruim twee jaar te gaan en de benodigde reserves voorhanden, liggen we op koers voor onze opdracht tot een sluitende forumexploitatie te komen', zo valt te lezen in een stuk van de gemeente Groningen. 'Uiteraard zijn er tot de start van het forum en in de periode daarna nog diverse onzekerheden.'

Wethouder Paul de Rook: 'Dit gebouw is uniek in de stad en in Nederland. De getallen zijn vooral aannames. Pas een paar jaar na de opening weten we meer.' De Rook gelooft dat het Forum zichzelf uiteindelijk kan bedruipen.

Boegbeeld
Het Forum opent in 2019 de deuren en moet het boegbeeld worden van de stad. Het Groninger gemeentebestuur wil dat het pand zowel van binnen als van buiten een blikvanger wordt.

Om de binnenkant te kunnen inrichten is er een bedrag van elf miljoen euro gevraagd aan de gemeenteraad. Volgens directeur Nijdam van het Forum is dat geld nodig voor onder meer audiovisuele apparatuur, ict, verlichting, projectieschermen, een auditorium, keukens in de horecagedeelten en meubels.

Terugbetalen
Die elf miljoen euro is geen gift van de gemeente. De ene helft van het bedrag moet terugkomen door het in de huurprijs door te berekenen. De andere helft wordt teruggestort door de stichting Groninger Forum.

Het forum
In het gebouw komen een VVV-winkel en het Nederlands Stripmuseum. Verder is er ruimte voor horeca, films, exposities, talkshows en meer. Vooralsnog zijn de activiteiten die nu gepland staan dus nog niet voldoende om een sluitende exploitatie te hebben.

Lees ook:
- Rondlopen bij Groninger Forum tijdens Dag van de Bouw
- Bouw Groninger Forum en Nieuwe Markt eindelijk op schema
- 'Groninger Forum veilig, ook bij een zeer zware beving'
- Bouw Forum kost het dubbele
- Dossier: Groninger Forum
Deel dit artikel:

Recent nieuws