De Noord 9 van zaterdag 20 mei

© Lars Koehoorn
De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.
Surf naar
voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Lars Koehoorn - Bring it on

Lars Koehoorn komt uit Winschoten. Een paar jaar geleden begint hij met het zingen van volksrepertoire, maar nu legt hij zich toe op popliedjes. Hij werkt samen met producer Niels Lingbeek uit Eelde. In het voorjaar van 2013 verschijnt zijn eerste single 'Feeling alive': dat liedje is veel gedraaid op Radio Noord en haalt de Noord 19. Sinds 2015 is hij met verschillende liedjes te vinden in de Noord 9, oa. met 'We could have it all' (#7) en 'Lily of the Nile' (#4), 'Freedom' (#3) en 'Still waters run deep' (#1). Beluister 'Bring it on' op YouTube.

2. Fries Wolma - Wie waren jong

De naam van Fries Wolma is tegenwoordig verbonden aan de band Zuver Scheerwol. Een groot deel van zijn leven -sinds de jaren '60- is hij gitarist van de Groninger beatband The Javelins geweest. Maar ook speelt hij in Ash-Tray, Reno & Frisby en Sundown. Die laatse band scoort een hit in 1976 met het liedje 'One morning in May'. Ook maakt Fries Wolma solo-cd's en schrijft en produceert hij muziek voor anderen (oa. Sijtse Scheeringa, Johan Raspe en de Askay Brothers). Vorig jaar zomer scoort hij solo een #1-hit in Groningen met 'Zummertied' en ook 'Noakend in de regen' scoorde hoog in de lijst. 'Wie waren jong' is zijn nieuwste single! Beluister 'Wie waren jong' op YouTube.

3. Jongedijk & Vanderlinde - Stilstoan is mien wins

Samenwerking tussen de poprock-band Vanderlinde en Edwin Jongedijk. Arjan van der Linde schreef de melodie voor een liedje; dat stuurde hij naar Edwin Jongedijk. Die schreef er in het vliegtuig onderweg naar Amerika een Groningstalige tekst op. Edwin zingt het ook, op de achtergrond begeleid door Vanderlinde-gitarst Bert Schwertmann. De muziek is gespeeld door de band Vanderlinde. Beluister 'Stilstoan is mien wins' op YouTube.

4. Dion Bouwes - Duuster

Dion Bouwes maakt als zanger, gitarist en songwriter al jaren muziek. Hij zat in bands als Cutting Grass, Noon en Sunday Afternoon. Ruim tien jaar geleden nam Dion een aantal nummers in het Gronings op. Maar in de muziek bleef Engels lange tijd zijn taal. Vorig jaar bleek het Gronings toch weer te trekken. Hij gaf zich op voor het Grunneger Laidjesfestval en schreef daarvoor het nummer 'Duuster'. Op Bevrijdingsdag was Dion met zijn vaste gitarist Dennis Krottje te zien en te horen op Podium Noord in het Stadspark in Groningen. Bekijk het optreden van Dion op het Grunneger Laidjesfestival.

5. Erwin de Vries - Kapsalon Anita

Het laatste weekend van november vorig jaar is het nieuwe album van Erwin de Vries verschenen. Twee jaar na zijn album 'De tocht van de noakende zunderling' presenteerde Erwin 'De noodzoak'. Dat album is zijn zesde solo-album sinds zijn band Deheleboel in 2002 uit elkaar viel. Erwin heeft 't album gemaakt met zijn band De Zunderlingen: Christof Bauwens, André van der Werf, Teun Supheert en Bruno Brands. Op het album snijdt Erwin allerlei actuele thema's aan die spelen in de provincie, van windmolens tot aardbevingen en de liefde voor Groningen. Maar ook staan er liedjes met een knipoog op het album zoals 'De allermooiste bainen van Beem' en deze nieuwe single 'Kapsalon Anita'. Bezoek de website van Erwin de Vries.

6. Alderson - Comfort zone

Achter de naam Alderson gaat Stadjer Tim Elsinga schuil. Het nummer is tot stand gekomen in een periode dat Tim in Hong Kong woonde en werkte. Eenmaal terug in Nederland heeft hij samenwerking gezocht met producer Niels Lingbeek. Met hem heeft Tim zijn eerste single gemaakt. Muzikaal heeft Tim zich laten inspireren door John Mayer en Jason Mraz. Beluister 'Comfort zone' op YouTube.

7. Davine - Cheveux noirs

'Cheveux noirs' is de eerste single van een album dat Davine deze maand gaat uitbrengen. Davine is vaker in de lijst te vinden: in de zomer van 2015 staat ze op #1 met 'A bicyclette'. Daarna volgt haar tweede topnotering 'Partie' en ook 'Madeleine' staat vorig jaar even op #1. Davine is een Stad-Groninger zangeres. Als Davine als kind muziek van Frida Boccara hoort, weet Davine het zeker: ze wil Franse chansons zingen! Ze komt naar Groningen om Frans te gaan studeren aan de Rijksuniversiteit, maar dat vindt ze geen succes. In 2009 doet ze voor de grap mee aan een modellenwedstrijd en wint uit het niets de Dutch Model Award. Op allerlei plaatsen op de wereld loopt ze modeshows voor beroemde kledingontwerpers. In 2012 wint ze opnieuw een wedstrijd, dan eentje die om muziek draait: het Concours de la Chanson. Een jaar later verschijnt haar debuutalbum 'Davine', met een verzameling chansons. Bekijk 'Cheveux noirs' op YouTube.

8. Pieter van der Zweep - Zevende hemel

Pieter van der Zweep is een geboren en getogen Delfzijlster die tegenwoordig in de Stad woont. Hij zingt al vanaf zijn tienerjaren. Eerst in allerlei bandjes, maar de laatste jaren is hij zonder band op pad. Hij werkt samen met zijn vaste liedjesschrijver en producer Robert Dorn. Hij doet mee aan allerlei talentenjachten: bij RTL 4, bij Radio 538 en bij het online platform Ongekend Talent. In 2011 heeft hij een bescheiden succes als hij samen met zangeres Do het liedje 'Vijf jaar' de hitlijst in zingt voor radiozender 100%NL. In 2013 zingt hij de titelsong van de bioscoopfilm 'Smoorverliefd'. Dit liedje is ook terug te vinden op Pieters debuutalbum 'Dichterbij' dat in de zomer van 2016 is verschenen. Beluister het liedje op YouTube.

9. Jan Henk de Groot - Evenwicht

Het tweede Groningstalige album van Jan Henk de Groot heet 'Keunenk van Westerdaipstedale' dat oktober 2016 is verschenen. Het nummer 'Evenwicht' is daarvan de tweede single, na 'Bonney' (#1 in de Noord 9). In het kleinste dorp van Groningen, Westerdiepsterdallen, heeft hij zichzelf vorig jaar twee weken opgesloten. 'Hier kan ik rustig werken en heb ik geen afleiding. Als ik hier ben kijk ik geen tv en heb ik geen last van anderen. Je hoort hier nog echt de wind', vertelt Jan Henk de Groot. Hij is twee weken te gast geweest bij Bonney Brattinga, de bewoner van één van de twee huizen die in het dorpje vlakbij Veendam te vinden zijn. Beluister 'Evenwicht' op YouTube.