Alfa-college krijgt subsidie voor bevingsbestendig bouwen

© RTV Noord/Martin Cusiel
Studenten, docenten en technici moeten meer kennis en vaardigheden krijgen om bevingsbestendig te kunnen bouwen. Daarom trekt Jet Bussemaker van Onderwijs er in totaal zes miljoen euro voor uit in provincie Groningen.
Het Alfa-college krijgt een subsidie van bijna twee miljoen euro voor het innovatiecentrum Fieldlab PracTICe, waar testen kunnen worden uitgevoerd met bevingsbestendig bouwen.
Samen met verschillende regionale partners wordt de komende jaren zes miljoen euro besteed aan het vergroten van kennis en vaardigheden.

Tegen bevingen, voor ouderdom

'De regio Groningen heeft een grote opgave om woningen en gebouwen te herstellen, versterken en waar nodig nieuw te bouwen. Daarnaast wil de provincie Groningen inzetten op duurzame energie. Ook vraagt de vergrijzing in de regio om woningen waar ouderen langer thuis kunnen blijven wonen,' zo laat het Alfa-college weten.
'Het onlangs opgerichte innovatiecentrum Fieldlab PracTICE combineert deze opgave. Het aardbevingsbestendig, levensloopbestendig en energieneutraal maken van woningen.' zegt het Alfa-college.

Veel werk

Marion Arends, regiodirecteur Groningen van het Alfa-college, is blij met de subsidie. 'Dit centrum is zo belangrijk voor de regio Groningen. Met het bedrag kunnen we beter aansluiten aan de groeiende behoefte aan technisch personeel.'
'We gaan ongeveer 1.700 mbo-studenten, 80 docenten en 1.200 medewerkers scholen in de meest innovatieve technieken en vaardigheden. Samen met de verschillende partners maken wij onze provincie mooier en leefbaarder,' zegt Arends.