Steppekievit uit Kazachstan strijkt neer bij Noordlaren

Bij Noordlaren is een zeldzame steppekievit gespot. Het is voor het eerst in jaren dat de vogel gezien is in het Noorden. Het beestje werd gespot bij de Osdijk, een weggetje door de polder.
'Ik vis net achter het net', zegt een bioloog uit Haren
. Hij kwam af op de steppekievit, net als vele andere vogelliefhebbers. Tientallen vogelaars kwamen zondagavond met verrekijkers en fototoestellen naar het dorp.

Weggevlogen

Rond kwart over negen was de vogel gevlogen. 'Hij is nu weg, maar hij kan er ook zo ineens weer zitten', aldus de vogelspotter.
Gezienus van Iren woont tegenover het weiland waar de vogel is gezien: 'Ik ben vanavond thuisgekomen en er rijden nu al anderhalf uur fotografen af en aan. Iedereen wil een glimp van dat vogeltje opvangen, ze komen uit het hele land.'

Dwaalgast uit het oosten

De steppekievit is een vogel die normaal gesproken leeft op de steppen van Siberië en Kazachstan. Het is een trekvogel die overwintert in noordoost-Afrika, Syrië, Irak en India.
In Nederland en omliggende landen wordt de vogel soms gezien als dwaalgast. Dat is een dier dat door omstandigheden afwijkt van zijn normale route en terechtkomt op plekken waar hij normaal niet voorkomt.