'Executie treinkapers De Punt op geluidsband'

© RTV Drenthe
Van de bevrijdingsactie door mariniers in de trein die in 1977 bij De Punt was gekaapt door Zuid-Molukse jongeren, zijn geluidsopnamen beschikbaar gekomen. De NOS citeert uit de transcripties.
Volgens advocaat Liesbeth Zegveld zijn het aanwijzingen dat de kapers moedwillig zijn doodgeschoten terwijl ze al weerloos op de grond lagen, maar de advocaat van de mariniers ziet dat anders.

Delen onverstaanbaar

De geluidsopnamen zijn beluisterd en uitgewerkt door deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en niet eerder openbaar gemaakt.
Grote delen zijn onverstaanbaar en de transcripties zijn daardoor onvolledig. Zegveld staat de nabestaanden van de omgekomen kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja bij.

Knal

Op de opnamen is onder meer te horen dat iemand zegt: 'Geven ze hem een genadeschot, hoor.' In een ander fragment waaruit de NOS citeert is een knal hoorbaar. Iemand vraagt: 'Deze is dood?' Antwoord: 'Ja, nu wel', gevolgd door gelach.
Een andere stem: 'Rustig aan, he.' Later zegt iemand: 'Helemaal blauw. Ha, ha. [...] alle twee kapotgeschoten.' Enkele commandanten van de mariniers droegen destijds opname-apparatuur bij zich.
Ha, ha (...) alle twee kapotgeschoten.
Stem op de opname

Klinisch

De advocaat van de mariniers, die geen verdachten zijn, zegt dat er geen conclusies zijn te verbinden aan de opnames.
Volgens Geert-Jan Knoops geven de transcripties 'op klinische wijze' weer wat er is gezegd, maar niet in welke omstandigheden, door wie en op welke plek de mariniers zich op dat moment bevonden.

Mariniers worden gehoord

De rechtbank Den Haag bepaalde begin februari dat de mariniers de komende maanden worden gehoord over de toedracht tot de dood van treinkapers Papilaja en Uktolseja. Nabestaanden van de kapers veronderstellen dat het tweetal in de trein van dichtbij is geëxecuteerd.

Lees ook: