'Moet het hier net als in Winsum een keer verschrikkelijk mis gaan?'

Inwoners van Loppersum maken zich zorgen over de spoorwegovergang bij het treinstation in het dorp. De lokale partij Loppersum Vooruit wil dat de gemeente en ProRail actie ondernemen.
Passerende treinen

De treinen tussen Delfzijl en Groningen passeren elkaar op het station van Loppersum. Maar tussen de aankomst en het vertrek van beide treinen zit een paar minuten verschil. In tussentijd gaan de slagbomen heel kort omhoog. 'Soms korter dan twintig seconden', zegt inwoner Edward Visser.
Er kan dan net een auto oversteken. Soms twijfelt een volgende automobilist of hij er ook nog snel over kan. Dit zorgt voor onveilige situaties, vinden Lopsters. 'Waarschijnlijk moet het net als in Winsum eerst een keer verschrikkelijk mis gaan', zegt één van hen.

Oplossingen

Volgens Erwin Swaagman van Loppersum Vooruit zijn er twee oplossingen: de trein langer laten staan in Loppersum of de spoorbomen dichthouden.
ProRail heeft dit zo ingesteld en zij zijn de deskundigen
Rudi Slager - wethouder

Deskundigen

De gemeente is al drie jaar in gesprek met ProRail over de situatie in Loppersum. Wethouder Rudi Slager: 'ProRail heeft dit zo ingesteld en zij zijn de deskundigen. Daar heb ik mij naar te voegen. Als je de bomen dichthoudt, leidt dat tot langere wachttijden. We willen ook niet dat mensen onder de bomen doorschieten.'

Een op de tien onbewaakte spoorbomen in Loppersum

'In heel Nederland zijn honderd onbewaakte spoorwegovergangen. Waarvan tien in Loppersum. Dan staat de bewaakte overgang bij het station niet hoog op het lijstje van ProRail.'
Niet iedereen maakt zich overigens druk over de onveilige situatie. 'De Lopsters zijn het gewend. Bovendien rijdt de trein ook niet op volle snelheid. Wat een aanrijding overigens niet minder erg maakt', zegt Elise Kamminga.

Lees ook: