Landelijke primeur in Westerbroek: te kleine school blijft toch open

De Jan Ligthartschool in Westerbroek kan toch openblijven. De dorpsschool heeft daarmee een landelijke primeur.
Te klein
De gemeente Hoogezand-Sappemeer besloot vorig jaar dat de school dicht moest, omdat er maar 34 leeerlingen in de bankjes zaten. De kosten per leerling waren daarmee te hoog.

VZD
Maar het dorp verzette zich met hand en tand tegen de sluiting. De dorpsvereniging zocht contact met de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen, de VZD. Deze vereniging is opgezet door de Zeeuw Jan Schuurman-Hess. Hij bedacht een manier waarop kleine scholen kunnen openblijven.

Schoolkringen
Scholen die op de nominatie staan om gesloten te worden scheiden zich af van hun huidige schoolbestuur en sluiten zich aan bij de VZD. Die vormt kringen van zeven scholen die een eigen bestuur krijgen en door het Rijk worden bekostigd. De kringen kunnen, mede door de inzet van dorpsbewoners, de scholen wel op een rendabele manier exploiteren.

Plan
In oktober vorig jaar werd al duidelijk dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap akkoord ging met het bij wijze van experiment openhouden van de Jan Ligthartschool. Voorwaarde was dat er een goed doortimmerd plan zou worden gemaakt door het dorp.

Goedgekeurd
Dat plan is nu goedgekeurd door staatssecretaris Sander Dekker. De Tweede Kamer is er woensdagmidddag over ingelicht.

Asscher
Demissionair vicepremier Lodewijk Asscher is woensdagmiddag in Westerbroek om de leerkrachten, de ouders en de gemeente Hoogezand-Sappemeer op de hoogte te stellen. Daarna is er in het dorpshuis feest voor de kinderen, hun ouders en de leerkrachten.

Voorbeeld
De Jan Ligthartschool kan als voorbeeld dienen voor andere kleine scholen die met sluiting worden bedreigd. Ook deze scholen kunnen zich aanmelden bij de VZD, die overal in het land 'schoolkringen' wil gaan opzetten.

Lees ook:
- Landelijke primeur: school in Westerbroek mag als experiment openblijven
- Kleine scholen Westerbroek en Kiel-Windeweer praten in september over zelfstandigheid
- Doek lijkt definitief gevallen voor basisscholen in Westerbroek en Kiel-Windeweer
Meer over dit onderwerp:
WESTERBROEK
Deel dit artikel:

Recent nieuws