Tuchtcollege: Verpleegkundige liet gewonde motorcoureur liggen

© Jos Schuurman/FPS
Een verpleegkundige uit België wordt verweten dat hij tijdens de grasbaanraces in het Groningse Vledderveen een motorcoureur uit Smilde gewond liet liggen. De moeder van de coureur diende een klacht in bij het Regionaal tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.
De coureur kwam tijdens de races in oktober ten val. De man liep ernstige brandwonden en diepe wonden op aan zijn been.

Meningsverschil

De verpleegkundige werd verweten dat hij in zijn geheel niet naar de gewonde coureur heeft omgekeken. Kort voor dit incident kreeg de verpleegkundige een meningsverschil met de EHBO-leden. De discussie ging erover wanneer een verpleegkundige moest komen opdraven.
'Ze werden erg persoonlijk en zeiden dat ik niet deskundig was', zei de Belg. Afgesproken werd dat de EHBO eerst op een incident zou afkomen om de ernst van de situatie in te schatten. Wanneer nodig, kreeg de verpleegkundige een seintje. 

Oogcontact

Toen kwam de crosser uit Smilde ten val. 'En ik kreeg geen seintje. Ik had oogcontact met hun, maar werd niet ingeroepen', zei de verpleegkundige. Op afstand zag hij hoe de gewonde man naar de behandelpost werd geholpen. En dat daarop een ambulance arriveerde.
De hulpdienst was een lange tijd met de gewonde bezig, voordat die werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Ook toen greep de verpleegkundige niet in. 'Misschien had ik dat moeten doen. Maar ik was bang voor een nieuwe discussie', zei de man. 
18 juli krijgt de verpleegkundige de uitspraak te horen.