Supportersrellen Heerenveen: Stadjer krijgt vier maanden cel

© Creative Commons/Jos van Zetten
Een 33-jarige Stadjer is voor voetbalgeweld in Heerenveen veroordeeld tot vier maanden cel. Hij was de enige van de groep van elf personen die een celstraf kreeg opgelegd voor voetbalvandalisme. Dit omdat de man wordt gezien als de initiatiefnemer.
De overige geweldplegers kregen werkstraffen tussen 150 en 240 uur opgelegd.
De vechtpartij tussen supporters van de clubs uit Heerenveen en Groningen vond meer dan twee jaar geleden plaats. Te lang geleden om nu nog eens celstraffen op te leggen, zei de rechter.

Vooraf georganiseerd

De wedstrijd op 22 februari 2015 tussen Heerenveen en Groningen draaide uit op een verlies van 3-1 voor Groningen. Kort daarop gingen supporters van de beide clubs met elkaar op de vuist. Volgens de rechter staat het vast dat de rellen van te voren zijn georganiseerd. Door berichten via WhatsApp en Social Media hielden de relschoppers elkaar op de hoogte en spraken zij met elkaar af.

Confrontatie

De confrontatie vond uiteindelijk plaats nabij café De Skoffel, de vaste ontmoetingsplaats van Heerenveen-fans. Voor ogen van passanten, (groot)ouders en kinderen gingen de mannen met elkaar op de vuist.

Afgeluisterd

Vier Groningers die in een auto probeerden te vluchten werden door een motoragent aangehouden. Vlak voor hun vrijlating werd hun auto behangen met afluisterapparatuur. In gesprekken kwam naar voren dat het gevecht van te voren was opgezet. Ook de aanhangers van de club in Heerenveen hadden hierin een rol gespeeld. Er was echter te weinig bewijs om supporters van die zijde te vervolgen. 

Wapens ingezet

De rechtbank vindt openlijke geweldpleging met letsel en vernieling bewezen. Er werd zwaar getild aan het feit dat de mannen doelbewust na de wedstrijd zijn afgereisd, enkel en alleen om te vechten. Hierbij zijn wapens als riemen, stokken maar ook een mes ingezet. 'Het is zeer kwalijk dat een kleine groep de sport voetbal zo in een kwaad daglicht zet', zei de rechter. Normaal gesproken passen hier celstraffen van drie maanden, zoals eerder ook door het Openbaar Ministerie werd geëist. 'Door het verloop van de tijd is dit niet meer passend'.
De 33-jarige Stadjer die als enige een celstraf kreeg opgelegd, kreeg de straf ook voor het mishandelen van een beveiliger. Dit gebeurde vorig jaar in april tijdens een wedstrijd in de Euroborg. De Groninger heeft een flink strafblad met daarop vooral geweldsdelicten.

Lees ook: