Nationaal Busmuseum aast op de superbus van Ockels

Het Nationaal Busmuseum in Hoogezand wil de superbus van Wubbo Ockels in de collectie opnemen.

De futuristische bus staat al jaren in een loods van de TU in Delft. Daar kwam hij terecht nadat het project om een superbus van Groningen naar de Randstad ta laten rijden mislukte.

Nieuw onderkomen

De TU is op zoek naar een nieuw onderkomen voor het gestroomlijnde voertuig. Ook een transportmuseum in oprichting in Lelystad en het Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog schijnen belangstelling te hebben.

'Beste locatie'

Volgens directeur Bart Bekkering is het busmuseum de beste locatie: 'Als men de bus wil houden en bewaren voor de toekomst en wil laten zien wat Wubbo Ockels heeft gemaakt, dan is het heel verstandig om de bus ergens neer te zetten. En wat is een mooiere plek dan hier in het museum?'

Bruikleen

De ontwikkeling van de superbus, een project van Wubbo Ockels die in 2014 overleed, kostte ongeveer 10 miljoen euro. Het museum heeft dan ook niet de illusie het voertuig te kunnen kopen. 'We willen hem graag in bruikleen', zegt Bekkering. 'Daar kunnen we een overeenkomst over sluiten, zodat ie hier een jaar kan staan, of langer of korter.

Lees ook: