Ingezonden brief Freek de Jonge: 'Wilt u alstublieft de petitie ondertekenen?'

© Pluis
Cabaretier Freek de Jonge heeft een open brief naar nieuwsmedia gestuurd. Daarin roept hij op om de petitie Laat Groningen Niet Zakken te ondertekenen.
De petitie wordt vrijdag overhandigd aan minister-president Mark Rutte, die onze provincie
. De brief van De Jonge, die sinds begin dit jaar de publiciteit opzoekt over de aardbevingsproblematiek, is geschreven aan alle Nederlanders. De Jonge zei eerder verbaasd te zijn dat zo weinig Groningers de petitie ondertekenen.
Het doel was om 300.000 handtekeningen te halen. De teller staat nu op iets meer dan 200.000 tekeningen. We plaatsen de open brief hieronder in zijn geheel:
Beste lezer,
Heeft u vanochtend al onder een lekkere, warme douche gestaan? Een eitje gebakken misschien? Dan heeft u waarschijnlijk gebruik gemaakt van Gronings gas.

Halverwege januari van dit jaar trok ik met mijn vrouw een week door de provincie Groningen. Deze provincie die dankzij de gasbel jarenlang medebepalend is geweest voor onze welvaart lijdt ernstig onder de winning ervan. Aardbevingen en grondverzakkingen ruïneren woningen, boerderijen en kerken, veelal monumentaal. Vele bewoners leven daardoor in angst en komen in financiële problemen.

De nood is zo groot dat de overheid de problemen niet langer kon negeren. Ze kwamen met een voorziening die de problemen niet kon oplossen en de wanhopige bewoners alleen maar gefrustreerder maakte. Dit ervoeren mijn vrouw en ik op pijnlijke en ontroerende wijze. Samen met mensen die zich al veel langer inzetten om de overheid op zijn plichten te wijzen hebben we een verlanglijstje in de vorm van een petitie opgesteld om de Groningers naast de vergoeding van alle schade ook hun veiligheid terug te geven.

De overheid kwam met een voorziening die wanhopige bewoners alleen maar gefrustreerder maakte
Freek de Jonge-cabaretier


Deze petitie, “Laat Groningen niet zakken”, is inmiddels meer dan 200.000 keer ondertekend. Dat is veel, maar niet genoeg! Komende vrijdag, 16 juni, ga ik in Groningen de petitie aan Mark Rutte aanbieden. Het zou fijn zijn als ook uw handtekening er tussen staat. Uw stem telt om aan Den Haag duidelijk te maken dat het zo niet langer kan. Dus wilt u alstublieft de petitie ondertekenen? Dit kan nog tot zaterdag 30 juni!
De petitie is hier te vinden.

Dank u wel,

Freek de Jonge