Noord Vandaag: de dag die niet voor iedereen over rozen ging

'Wij weten uit ervaring dat onze eigen harde kern en de Engelse supporters de confrontatie zoeken en dan is er heel veel politie nodig om die twee partijen uit elkaar te trekken. Wij vinden dat niet verantwoord voor een oefenwedstrijd.'
Dat zegt burgemeester Peter den Oudsten van Groningen. Hij heeft de oefenwedstrijd tussen FC Groningen en Everton verboden omdat de veiligheidsrisico's te groot zouden zijn.
Directeur Hans Nijland van FC Groningen spreekt van een regelrechte blamage. Hij is boos, maar niet op Den Oudsten...

Koningin doopt naamgenote

Ze is oranje en goed te combineren met Alexander. We hebben het niet over koningin Máxima, maar over een roos. Onze vorstin heeft haar nieuwe naamgenote vandaag gedoopt in het Rosarium in Winschoten.
Maar als je denkt dat je Máxima morgen in een vaasje op tafel kunt zetten, heb je het mis.

Over een orgel dat klinkt als een mondharmonica

Het is de Picasso onder de orgels: het Schnitger-orgel. Bijna tweehonderd jaar stond er eentje in de Lutherse Kerk aan de Haddingestraat in Groningen. Ondanks het bijzondere geluid, werd het orgel jaren geleden gesloopt.
Volgens kenners staat er nu een orgel dat klinkt als een mondharmonica. Zij hebben daarom een plannetje bedacht.

Verder in Noord Vandaag:

- De knoop is doorgehakt: de 'dodenweg' N34 wordt deels verdubbeld.
- Na een spoedmelding moet je in de gemeente De Marne lang wachten op hulp. In zeventig procent van de gevallen is de politie meer dan een kwartier onderweg.
- De één onthaalt premier Rutte vrijdag in Groningen met een petitie of een gesprek, de ander zingt hem toe. Hier het volledige lied van Gert Hommes uit Uithuizermeeden.
- Het begon met een bijbaantje als patatbakker, maar nu mag Thomas Beekhuis uit Winschoten meedoen aan de Olympische Spelen voor koks. In onze studio bereidt hij een 'roosachtig' toetje.
Bekijk Noord Vandaag hierboven of via Uitzending Gemist.