NCG waarschuwt voor verjaring schades

© Goos de Boer/RTV Noord
Pas op voor verjaring van schade. Dat is de boodschap van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders aan alle inwoners van Groningen.
Op 16 augustus is het vijf jaar geleden dat Groningen bij Huizinge werd getroffen door de zwaarste aardbeving tot nu toe. Mensen die hun schade nog niet hebben gemeld lopen het risico op verjaring, waardoor ze achter het net vissen.

Meld oudere schades voor 16 augustus

Alders roept op die oudere schades voor 16 augustus bij de NAM te melden. Om gedupeerden de helpende hand te bieden, is een voorbeeldbrief gemaakt door de NCG. Die is hier te vinden.
Overigens laat Aldders weten ook nog een poging te doen om de NAM te bewegen om met een algehele regeling te komen, zodat gedupeerden niet alleen apart aan de bel hoeven trekken.

Kritiek

Inmiddels is er kritiek op de voorbeeldbrief. Zo noemt de werkgroep Onafhankelijk Meten Effecten Mijnbouw (OMEM) de brief van de NCG 'bloedlink'. Daarbij gaat het er met name om dat gesproken wordt van aardbevingsschade in plaats van het bredere begrip mijnbouwschade.
'Het wordt in de brief van de NCG beperkt tot aardbevingsschade. En dat terwijl veel schade niet als bevingsschade gezien kan worden. De aansprakelijkheid richting NAM, overheid, Akzo en NedMag mag zich niet beperken tot aardbevingsschade. Het moet altijd mijnbouwschade in het algemeen genoemd worden,' licht Simon Koorn van de werkgroep toe.

Lees ook: