Gele steentjes op de Vismarkt nu te testen op gladheid

© Joost van Keulen
Zijn de nieuwe gele steentjes die straks ondermeer in de Brugstraat en Astraat komen te liggen, net zo glad als de steentjes in de rest van de Groningse binnenstad? Dat kan iedereen nu zelf ondervinden.
De gemeente is begonnen met de aanleg van de proefvlakken met de gele steentjes op de Vismarkt. Dat laat wethouder Joost van Keulen weten in een tweet.

Jaren experimenteren

De gele steentjes moeten aanzienlijk stroever zijn dan de bekende gele steentjes in het centrum. Die worden erg glad als het regent. In 2015 kregen de stenen een coating om ze minder glad te maken. Daarna experimenteerde de gemeente nog met het omdraaien van de stenen.
De steen die nu in de proefvlakken ligt kwam onlangs als beste uit de laboratoriumtesten. De proefvlakken zijn bedoeld om te beoordelen welke vorm van afwatering het mooist is. Het regenwater moet kunnen weglopen. Dat kan bijvoorbeeld door de hoeken af te ronden of door de stenen net niet strak tegen elkaar aan te leggen.

Belangrijke steen

De nieuwe steen wordt gezichtsbepalend voor Stad. Hij komt te liggen in de straten waar de bussen straks verdwijnen. Dat is om te beginnen het gedeelte van het centrum dat de Vismarkt met Westerhaven verbindt. In een later stadium krijgen ook de Oosterstraat, Gelkingestraat, Ebbingestraat en een deel van de Sint Jansstraat gele steentjes.


Concept van het gele steentje op de Brugstraat. Rechtsaf de Munnekeholm.
Overigens zijn op een aantal plekken in de binnenstad de huidige steentjes inmiddels zo glad dat de gemeente ze gaat 'opruwen'. Dat gebeurt deze zomer.