20 jaar cel voor moord op Hilly Rogaar (update)

© Archief Dennie Gaasendam/Fotobewerking RTV Noord
Kasper B. moet 20 jaar de cel in voor de dood van zijn ex-vrouw Hilly Rogaar uit Veendam. B. heeft zijn ex bedwelmd en haar daarna laten stikken door een kussen op haar gezicht te drukken.
De straf is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie. Die eiste twee weken geleden negentien jaar cel tegen de ex-man van Hilly. De advocaat van B., Tjalling van der Goot, pleitte voor vrijspraak.

Ontkenning

De man ontkende tijdens de rechtszaak dat hij zijn ex om het leven bracht. Wel gaf hij toe haar in de nacht van 4 op 5 november 2015 te hebben bedwelmd. Ook drukte hij een kussen op haar gezicht. Maar volgens hem leefde Hilly nog toen hij wegging.

Kinderen

Saillant detail is dat twee van hun drie kinderen de moordpoging meekregen in het verhaal van Kasper B. De oudste dochter zou in de deuropening hebben gestaan omdat ze wakker werd van het lawaai, de jongste dochter lag zelfs naast haar moeder tijdens de bedwelming.

Strafverzwaring

De rechter vond dat er sprake was van strafverzwaring omdat de kinderen aanwezig waren in de woning toen hun moeder werd vermoord. Bovendien heeft Kasper B. misbruik gemaakt van de onvoorwaardelijke liefde en het vertrouwen van zijn kinderen, aldus de rechtbank.
Naast het feit dat de kinderen getuige hadden kunnen zijn van de moord, vindt de rechtbank het erger dat ze hun dode moeder vonden. 'Dit schaadt kinderen enorm', zegt persrechter Marcel Wolters.

Vechtscheiding

De vroegere partners lagen in een hoogoplopende vechtscheiding. Voor de dood van Hilly plaatste Kasper nog een aantal opvallende boodschappen op sociale media, zoals: 'Een goede ex, is een ex die niet ademt' en 'Die heks moet dood', schreef hij onder meer.

Nieuwe vriendin

De nieuwe vriendin van Kasper, Liejanne H. (43), stond twee weken geleden ook terecht. Ook zij lag in scheiding. Zij zou samen met B. plannen hebben gemaakt om haar ex-man van het leven te beroven.
Tegen Liejanne H. werd 2 jaar cel geëist, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De rechter achtte echter niet bewezen dat het duo een moord beraamde. Daarvan is ze, net als Kasper B., vrijgesproken.

Lees ook:
- Kasper B. teleurgesteld over hoge straf
- OM eist 19 jaar cel tegen Kasper B. voor moord op Hilly Rogaar (update)
- Lees terug: dag 2 van de rechtszaak om de moord op Hilly Rogaar
- Rechtbank plaatst vraagtekens bij rol dochter Kasper B.
- Kasper B. bedwelmde zijn ex in bijzijn dochtertjes (update)