Negentig balkons in De Wijert in Groningen worden verstevigd

Negentig balkons in drie woongebouwen aan de Reviusstraat, Camphuysenstraat en de Spieghelstraat in de Groninger wijk De Wijert moeten worden verstevigd. Uit onderzoek is gebleken dat de balkons niet voldoen aan strengere bouwnormen.
De bewoners mogen niet meer op de balkons komen totdat de maatregelen zijn genomen. 'De veiligheid van onze bewoners staat voorop', aldus directeur-bestuurder Sije Holwerda van woningcorporatie De Huismeesters. De bewoners van de betrokken woningen en de gemeente Groningen zijn geïnformeerd.

Metalen palen

De Huismeesters laat metalen palen plaatsen onder alle balkonplaten aan de achterkant van het gebouw. Deze zogeheten stempels zorgen voor extra ondersteuning. Daarna mogen de bewoners weer op het balkon komen. De balkons aan de voorkant van de woningen voldoen wel aan de bouwnorm.

Vragen van bewoners

'Het is natuurlijk heel vervelend voor de bewoners dat ze met dit warme weer niet op het balkon kunnen zitten, maar ze kunnen gelukkig gebruik maken van het balkon aan de voorkant', zegt woordvoerder Jannet Bonnema van De Huismeesters. 'Bewoners vragen of ze nog wel even de vuilniszakken of de kattenmand van het balkon mogen halen. Dat mag nog wel. Maar daarna moeten ze er niet meer op komen. We gaan de balkons niet afsluiten. We vertrouwen erop dat de bewoners zich aan het toegangsverbod houden', zegt Bonnema.
Bewoners vragen of ze de vuilniszak of kattenmand nog van het balkon mogen halen
Jannet Bonnema - woordvoerder

Steekproeven

Woningcorporaties zijn wettelijk verplicht balkons geregeld te inspecteren. Jannet Bonnema: 'We hebben steekproeven genomen door stukken uit het beton te halen en dit te onderzoeken. Gebleken is dat de balkons niet voldoen aan strengere bouwnormen die gelden na een aantal incidenten elders in het land'.

Blijft het hier bij?

Bonnema sluit niet uit dat er nog meer balkons verstevigd moeten worden elders in de stad. 'We hopen het niet, maar uitsluiten kunnen we het niet. In de Wijert wordt vervolgonderzoek gedaan om erachter te komen wat er precies aan de hand is. Ook wordt bekeken wat de beste definitieve oplossing is'.
Maandag wordt begonnen met het plaatsen van de metalen palen. De Huismeesters is nu bezig met voorbereidende werkzaamheden zoals het weghalen van de beplanting.