Duits-Groningse aanpak slibproblemen Eems-Dollard in de maak

Noord-Duitse en Groningse bestuurders hebben een eerste stap gezet om samen de slibproblematiek aan te pakken in de Eems en in de Dollard. Bestuurders zaten daar afgelopen week over om tafel.

De problematiek is volgens gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) kritiek. 'De rivier de Eems is bijna zuurstofloos', zegt hij. 'Dan moet je echt denken aan een grijs-gele blubbermassa. Er moeten grote hoeveelheden slib uit het systeem worden gehaald.'

Druk uit Brussel
Vanuit de Europese Unie wordt er druk gezet om de problemen snel op te lossen. Volgens Staghouwer is dat lange tijd moeilijk geweest omdat er altijd werd gekeken naar de grens en de daarbij horende verantwoordelijkheden.

Samen
'Maar je moet het echt samen doen', zegt Staghouwer. 'Als Duitsland vier miljoen ton slib uit het systeem haalt en dat komt aan de Nederlandse kant terug, dan schiet het niet op als wij er maar een miljoen ton slib uithalen. Dan los je het probleem niet op.'

Spanning economie en ecologie
Volgens de gedeputeerde is een snelle oplossing niet alleen noodzakelijk voor de natuur, maar zijn er ook economische belangen. 'Denk aan de Eemshaven, Emden en de Meyer Werft. Het is continu een spanning tussen economie en ecologie.'Lees ook:
- Geld voor experimenten met zilte landbouw
- 'Leer Duits, daar heb je wat aan'
- Provincie wil stenen maken van baggerslib
Meer over dit onderwerp:
DOLLARD
Deel dit artikel:

Recent nieuws