Waterschap: 'Komende dagen nog geen beregeningsverbod'

Waterschap Hunze en Aa's vraagt boeren niet meer overdag te beregenen maar 's nachts. Dit vanwege het neerslagtekort in onze provincie. Ondertussen wachten akkerbouwers vol spanning af op het volgende weerbericht.

Aanhoudende droogte zou hen namelijk veel geld kunnen kosten. Vanwege de langdurige droogte is het tekort al vergelijkbaar met recordjaar 1976.

Water uit IJsselmeer
Het waterschap is sinds eind april begonnen met het oppompen van water uit het IJsselmeer. Door de aanhoudende droogte kost het steeds meer moeite om het water in bepaalde gebieden te krijgen, zoals Oost-Groningen. Dat komt doordat het water onderweg door de droogte al in de grond zakt.
We doen er alles aan om een verbod te voorkomen. De lange termijnverwachting is natuurlijk wel dat het droog blijft
Albert Siebring - Hydroloog


Verbod op komst?
Volgens hydroloog Albert Siebring van waterschap Hunze en Aa's wordt het instellen van een eventueel beregeningsverbod van dag tot dag bekeken.

'We doen er alles aan om dat te voorkomen. We verwachten niet dat dit de komende dagen al aan de orde is. De langetermijnverwachting is natuurlijk wel dat het droog blijft, dus we volgen de ontwikkelingen goed.'
Graan is een wereldproduct. Het kan maar zo zijn dat je duizend euro per hectare laat liggen
Hilbrand Sinnema - Akkerbouwer in Sellingen

Duizenden euro's verlies
Het neerslagtekort op Groninger akkers is al flink opgelopen. 'Dit voorjaar al honderd millimeter', vertelt akkerbouwer Hilbrand Sinnema uit Sellingen. 'Het is de vraag of we dit zo kunnen volhouden.' De droogte heeft ook gevolgen voor de prijs van gewassen als graan.

'Graan is een wereldproduct. Het kan maar zo zijn dat je duizend euro per hectare laat liggen.'

'Alle hens aan dek voor de planten'
Alma den Hertog van LTO-Noord heeft begrip voor de oproep van het waterschap om overdag niet meer te beregenen.

'Het gaat om je gewassen. De aardappelen op de Veenkoloniën hebben nu bijvoorbeeld echt vocht nodig. De knolzetting zit in een cruciale fase. Voor tware geldt dat deze vroeg kan 'afrijpen' door de warmte. Dat moet je zien te voorkomen. Voor de planten is het dus alle hens aan dek.'

Volgens Den Hertog komen er voorlopig nog geen oogsten in gevaar.

Geen problemen voor Noorderzijlvest
Waterschap Noorderzijlvest kan nog genoeg water uit het IJsselmeer halen en heeft daardoor geen problemen met de watercapaciteit. Er komen wel meer meldingen binnen bij het waterschap dat mensen willen gaan beregenen. Volgens een woordvoerder van Noorderzijlvest levert dat nu en ook volgende week geen problemen op.

Lees ook:
- Waterschap voert extra water aan vanwege droogte
- Neerslagtekort nadert recordjaar 1976
Meer over dit onderwerp:
Landbouw GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws