Rechter spreekt No Surrender-voorman vrij van fraude

© Flickr / Jacob Hahury (creative commons)
Henk Kuipers, de baas van motorclub No Surrender, is vrijgesproken van faillissementsfraude. Ook de 43-jarige medeverdachte uit Hoogeveen kreeg een vrijspraak te horen van de rechtbank in Groningen.
Het Openbaar Ministerie (OM)
tegen Kuipers. De Hoogevener zou wat betreft het OM als straf 150 uur moeten werken.

Heropvoeden

Kuipers ging, nadat hij persoonlijk failliet was verklaard, in de periode van 2008 tot 2012 bij de Hoogevener aan het werk. Na zijn faillissement had hij een schikking getroffen van bijna twee ton, en dat geld moest verdiend worden. Naar eigen zeggen moest hij moeilijk opvoedbare jongeren 'heropvoeden'.

Pgb voor privédoeleinden

Volgen het OM was Kuipers uiteindelijk de leidinggevende. Dit is na een persoonlijk faillissement niet wenselijk. Kuipers zou de persoonsgebonden budgetten (pgb gelden) van deze jongeren voor privédoeleinden hebben besteed, zei de officier destijds. Dit is volgens de rechtbank echter niet vast komen te staan. De gepinde bedragen gingen wel degelijk op aan de begeleiding van deze jongeren, en ook de medewerkers werden van dit geld betaald.

Vrijspraak

De rechters vonden wel dat de administratie niet naar behoren was geregeld. Het is niet komen vast te staan dat daardoor strafbare feiten zijn gepleegd. De Hoogevener werd ook valsheid in geschrifte ten laste gelegd. Hij zou formulieren voor de Kamer van Koophandel onjuist hebben ingevuld. Ook dit zien de rechters anders, en spraken de man van dit feit vrij.