Fiasco Brede School Noord is compleet: halve gebouw wordt gesloopt

Een groot deel van de Brede School Noord in Delfzijl moet worden gesloopt. Het gaat om schoollokalen en andere ruimtes die voor het onderwijs worden gebruikt en een waarde vertegenwoordigen van zes miljoen euro. De Brede School Noord is pas zes jaar in gebruik.
De school bevat ook een sporthal en kantoorruimtes. Deze onderdelen van het gebouw worden versterkt. De gemeente wil een deel van het versterkingsgeld van de NAM gebruiken voor de operatie.

Het schooldeel had namelijk ook versterkt kunnen worden, maar de gemeente voorziet dan veel problemen met leegstand in de toekomst. En dus wordt er gekozen voor sloop en nieuwbouw op kleinere schaal.

Niet van de wijk
De Brede School Noord is nooit een succes geworden. Volgens wethouder Jan Menninga (Fractie 2014) is het gebouw nooit 'van de wijk geworden'.

'De Brede School Noord zou het kloppend hart worden van de wijk', zegt Menninga. 'Maar er zit op dit moment geen enkele culturele vereniging in dit gebouw. Die doelstelling hebben we niet gehaald.'

Aardbevingen een kans?
De aardbevingsproblematiek komt voor Delfzijl wat de Brede School betreft als een zegen. 'Dit is voor ons een kans, waarvan we zeggen: die moeten we pakken', zegt Menninga. 'Ik kan me voorstellen dat het voor gefronste wenkbrauwen zorgt, maar wij kunnen dit financieel verdedigen.'

Volgens Menninga hangen Delfzijl nog grotere problemen boven het hoofd als deze kans niet wordt gepakt. Het lukt de gemeente maar niet om de vele vierkante meters in het gebouw te verhuren.

Afbeelding

Menninga wil zelf niet te veel terugkijken naar wat er in het verleden is misgegaan. De gemeenteraad heeft destijds vijftien miljoen euro beschikbaar gesteld. 'In de plannen toentertijd is uitgegaan van veel meer woningen en dus ook kinderen. Dat is allemaal niet gebeurd. Nu moeten we vooruit kijken.'

2019
De gemeente wil nu een nieuwe school bouwen die half zo groot is als de huidige Brede School. Een locatie voor die nieuwe school is er nog niet.

Medio 2019 wil de gemeente beginnen met de bouw van de nieuwe school. Die moet een jaar later klaar zijn. Dan beginnen ook de versterking van de sporthal en de sloop van het onderwijsdeel van de huidige Brede School.

Krabbel
De gemeente en de NAM hebben een mondelinge afspraak over de financiën. In totaal is er 6,3 miljoen euro versterkingsgeld beschikbaar voor de Brede School Noord. De krabbel moet nog wel worden gezet door de NAM.

De plannen komen zoals het nu lijkt in december in de gemeenteraad. Die moet uiteindelijk bepalen wat er gebeurt.

Lees ook:
- 'Scholenoperatie' Delfzijl staat op punt van beginnen
- NAM trekt 12 miljoen uit voor scholen Delfzijl
- Brede Scholen Delfzijl krijgen geld voor talentontwikkeling
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok DELFZIJL
Deel dit artikel:

Recent nieuws